Det roliga först: Efter en rad svajiga sånginsatser under den första deltävlingen bubblade mitt Facebook-flöde över när Ellen Benediktsson sjöng sin Songbird. Final skanderade folket och final det blev. Det är en fin liten låt med en otroligt kompetent sångerska, som landar någonstans mellan Marie Lindbergs Trying To Recall och Anna Bergendahls This is My Life. Ellen Benediktsson kommer garanterat att hamna högt i Friendsfinalen och få ett välförtjänt genombrott. Den här typen av skrällar är bra för Melodifestivalen och även om Songbird är långt ifrån min personliga favorit så gläds jag åt att många gillar den och skickade den till final. Bra så.

Men. Hur kan folk rösta vidare genomtrötta YOHIO till final? En okej låt men ett halvsömnigt framförande kommer ju inte göra någon glad om fem veckor i Solna! Otaggat och vi-har-sett-det-förut. Det lilla mangatrollet knep ju den finalbiljett som borde varit öronmärkt för Helena Paparizou och hennes magiska Survivor!
Helena glimrade ju som satan när det väl gällde och blåste scenen av alla medtävlare (utom kanske just Ellen som kunde fått hålla sig kvar i sin ljusrigg tio meter ut i publikhavet). Att Helena ska behöva ta en tur via Lidköping och Andra Chansen med sin mäktiga radiohit är inget annat än pinsamt. Det här misstaget hoppas jag att ni åtgärdar i Lidköping.

Linus Svenning tippade vi till final, men han tog sig till Andra Chansen, så det var ju inte helt galet. Han sjöng bra när det väl gällde och leverade sin fina Bröder på ett snyggt sätt.

Resten då?
QX Shirley Clamp-kyssare Elisa Lindström schlagerpresenterade sig genom att bränna in sin saxsmocka Casanova på en femteplats. Nästa år är hon tillbaka med en bättre och starkare låt och glimrar ännu mer. Och faktiskt, en femteplats är precis vad den låten förtjänade.

Sexa blev Schlagerprofilernas favorit Alvaro Estrella. Låten är fortfarande grym men stackars Alvaro satte inte alls tonerna under kvällens framträdande. Bedroom är otroligt svårsjungen, och blandar man in lite nervositet blir slutcocktailen sur. Och svenska folket hällde ut hans Mellodrömmar i vasken. Synd på sån skön låt.

Sjua och åtta?
Who knows, who cares.

Programmet i sig hade ju behövt trimmas upp lite både här och där, men jag ger ändå Nour betyget bra och Anders betyget godkänt. Höjdpunkterna frågar ni? Den här fyrklövern.
– Nour visar muffen för Gina. Klassiker!
– Den danska sketchen i vad som skulle föreställa ESC-arenan. Kul!
– Nour ger fingret till folk som inte klarar brudar med hår under armarna. Heja.
Timoteij-Elina får sin flöjt uppbränd. Well, den känns så jag.