Sanna Nielsen är med Melodifestivalen för sjunde gången och sedan deltävlingarnas införande har hon tagit sig till final varje gång. Mäktigt och en smula talande för hur stor hon är ute i stugorna. Sanna är en Carola för 2000-talet, ett folkkärt fenomen med en gudabenådad röst. Och när hon nu fått rätt låt så fanns det inget som kunde stoppa henne att åter ta sig till final.

Undo är en mäktig mix av Wrecking Ball, Mad World och Peter Jöbacks Hollow., och kommer att upprätta den balladheder vi förlorade när svenska folket envisades med att skicka medelmåttiga This is My Life till Eurovision 2010. För Sanna kommer att gå bärsärkargång under Friends-finalen och sedan placera Sverige topp5 i Köpenhamn. Så stark är Undo.

Med sig till final tar Sanna, lite överraskande hitlistesnubbarna i Panetoz. Otroligt kul och bra för tävlingen eftersom de är ett band som faktiskt har listhits utanför festivalen. Efter solsken har en klisterrefräng som sitter efter en lyssning. Den kommer vi garanterat att höra på radio fram till nästa års festival.

Till en redan stark Andra Chans fortsatte (mina) favoriter att pressa in sig. Förra veckan var det Helena Paparizou och den här veckan var det Martin Stenmarck och JEM. Det blir en förbannat hård kamp där i år igen. Precis som 2011 (Jenny Silver, Loreen & Love Generation) och 2013 (Martin Rolinski, Anton Ewald och framförallt, Robin Stjernberg). Spännande!

Men framförallt, hurra. Nu har jag efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen hittat en formel för hur jag ska stoppa de låtar jag inte tycker om: Spå dem en finalplats. Ken och jag befarade ju att Little Great Things finniga emorock skulle göra som rock brukar göra i Melodifestival-sammanhang: Ta sig till final. Thank God att det inte hände.

Våra HBTQ-darlings i Pink Pistols levererade när det väl gällde och placerade sig på en hedrande sjundeplats. Conny, Dennis, Micke och Matias fick för hårt motstånd i den här delfinalen och jag hoppas att de får Mello-chans igen med en ännu maffigare dragdänga.

Sist: Manda. Skön tjej med småskön låt.
Tyvärr var rösten inte med henne.

Nu väntar fest för oss och nästa vecka styr vi kosan mot Göteborg där bland annat QX-bekanta Shirley, Oscar Zia och Ace Wilder tävlar. Plus hårdrock som verkligen kommer att bli farligt… Men det tar vi då.