Vilken rysare! Melodifestivalen 2014 har nu en vinnare: Sanna Nielsen. Storfavoriten levererade som aldrig förr och sjöng sig in i svenska folkets hjärtan. Men det var hård strid om rösterna: Bara NIO poäng skiljde mellan Sanna och tvåan Ace Wilder när folkets poäng delades ut. Galet jämnt alltså.

Sannas vinst är så klart välförtjänt och även om hon inte vann de utländska jurygruppernas röster så var hon tydlig tvåa där. Det finns med andra ord gott om anledningar att tro att Undo kan funka bra i Europa. Är det någon gång vi ska skicka en ballad så är det nu. En grym sångerska som sjunger skjortan av de flesta andra funkar ALLTID i Eurovision och med en powerrökare som Undo kan det inte misslyckas. Det kanske inte blir vinst, men det kommer garanterat att bli en bra placering i Wonderful Copenhagen.

Två blev alltså Ace Wilder. Fan vilken jäkla resa hon gjort! Popbruden som toppat listorna de senaste veckorna gick hem även i Europa och de rankade henne högst. Efter att de utländska jurygrupperna lämnat sina poäng stod Ace som vinnare i det heatet med sju poäng innan Sanna Nielsen. Busy Doin Notnin har tagit alla med storm sedan den skrällde i Göteborg villet gör den till en grymt välförtjänt tvåa!

Ace vinst är dessutom skoj eftersom det öppnar för en sak vi saknat i Melodifestivalen och på den svenska musikscenen: Popbrudarna. Nu vill vi se en tsunami av svenska varianter på Rihanna, Kylie, Gwen Stefani och Kesha till nästa års festival!

Alcazar sjöng in sin Kempe-disco till en grymt hedrande tredjeplats. Gruppen har nu placerat sig på en tredjeplats i MF-finaler hela tre gånger! Och snacka om att de levererade när det väl gällde. Tess, Linda och Andreas är och kommer för alltid vara våra stora schlagerdiscofavoriter. Magiskt jobbat hörrni!

Fyra blev Helena Paparizou och hennes Survivor. Helt otroligt välförtjänt. Sköna Helena har bara levererat bättre och bättre för varje uppträdande och hon seglade snyggt in på en fjärdeplats totalt.

Femma blev en annan Andra Chansare, Linus Svenning, som gick hem bra bland de utländska jurygrupperna. Vilket kul genombrott för den sköne skåningen med tatueringarna.

Sexa respektive sjua blev två artister från den första deltävlingen, YOHIO och Ellen Benediktsson. Och åtta och nia blev Oscar Zia och Panetoz. Inga överrakningar där, va? Kompetenta artister med låtar som pendlar från bra till okej.

Men sen: chocken! Anton Ewald SIST! Sist hos de utländska jury grupperna och SIST hos svenska folket. Vilken fruktansvärd näsbränna för Anton. Vi har aldrig tyckt att låten var all-that men sist förtjänade han absolut inte att komma. Stackaren.

Nu väntar efterfest och snart är vi på resande fot mot den danska huvudstaden. Då hoppas vi att Sanna visar vart skåpet ska stå och bara krossar. För det vet vi att hon har kapacitet till.

Så här blev resultatet:

Sanna Nielsen 212
Ace Wilder 210
Alcazar 110
Helena Paparizou 84
Linus Svenning 83
YOHIO 82
Ellen Benediktsson 61
Oscar Zia 53
Panetoz 33
Anton Ewald 18

Så röstade svenska folket:

Sanna Nielsen 122
Ace Wilder 113
Alcazar 48
YOHIO 43
Linus Svenning 37
Ellen Benediktsson 30
Helena Paparizou 27
Oscar Zia 21
Panetoz 18
Anton Ewald 14

Så här såg det ut efter att de utländska jurygrupperna röstat:

Ace Wilder 97
Sanna Nielsen 90
Alcazar 62
Helena Paparizou 57
Linus Svenning 46
YOHIO 39
Oscar Zia 32
Ellen Benediktsson 31
Panetoz 15
Anton Ewald 4