– i sämsta programmet…

För första gången i Melodifestivalens historia ska fyra akter vidare från Andra Chansen. Det blir alltså fyra dueller där vinnarna går rakt in i finalstartfältet. Som vanligt är det en bukett av tuffa och lätta matcher, och vi ska försöka reda ut duell för duell.
Men mer om det snart.

För först måste vi prata om programmet.
Ja, om man ens kan kalla det för program. Det här kan vara det sämsta jag någonsin sett i Mello-väg från SVT sedan vi började åka på turné. Det är utan humor, utan driv och utan någon som helst finess. När det gäller humorn har man verkligen tagit all tillstymmelse till kul inslag. Filippa Barks greenroom-snack är nämligen struket och hon gör istället en halvkul egen sång.

Don´t get us wrong: Vi älskar ju Eurovision-klipp, men här får vi klipp och kollage till förbannelse. När Sanna och Robin flaggar för ytterligare ett sjok med franska ballad-klipp vill man peta ut ögonen med en gaffel. VI HAR SETT DET HÄR FÖRUT!

Lägg därtill att vi redan efter den första duellen får ett eeeeevighetslångt medley med de mest uttjatade ESC-hitsen. Åh, Djingis Khan liksom!
Och när man nästan är redo att ge upp kommer sedan något som funkat okej i ett hyfsat program, men som blir den sista spiken i kistan för detta åbäke till produktion: Sanna Nielsen sjunger Monica Zetterlunds seeeega En gång i Stockholm. Vi vet att Sanna sjunger fint, men måste hon visa det i världens tråkigaste låt? Fina Sanna är värd så mycket bättre.

Alltså, allvarligt SVT.
Vad hände här? Sanna och Robin har varit kanon genom hela turnén med okej till riktigt bra material. Duon förtjänade att avrunda allt på ett så mycket bättre sätt. Det är måste bara göras om i natt. Ni kan inte bjuda tv-tittarna på detta smörgåsbord av smörja.

Det ENDA som var positivt med sändningen var ett snyggt nummer med Loreen feta. Kazaky som framför nysläppta singeln Paper Light (Higher). Där har vi stuns, stil och effekt.
Men det är typ tre minuter. Och det drunknar nästan i allt trams.
Nej SVT, Undo this sad program.

Här är betygen:

Andreas Weise ”Bring Out The Fire vs Linus Svenning ”Forever starts Today”

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Andreas Weise brände till när det väl gällde och gick till AC från Östersund. Under hela veckan hade han varit loj och oengagerad när det repades, men han kopplade på det där lilla extra och gjorde tittarna nöjda. Hans bredbenta Ladies Night-smocka med Robbie Williams-strössel är inget vi alls går igång på och vi vill se detta som en lätt match. Visst har Weise en liten following, men vi tror att Linus Svenning har en större armé av fans. Forever starts Today har legat högt på både iTunes och Spotify sedan den släpptes för tre veckor sedan så vi tror att Linus har övertaget. Dessutom är det en mycket bättre låt som känns mer Eurovision än Weises pausnummer.
Till Final: Linus Svenning

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Hasse Andersson ”Guld och gröna skogar” vs Kristin Amparo ”I See You”

Den givna finalisten Amparo snubblade lite på tonerna i början under Östersundsvistelsen och fick se sin finalplats gå till Isa. Vi som sett henne repa under hela turnén har suttit med tårar i ögonen efter i stort sett varje treminutare och applåderar alltid högtidligt efter hennes lilla avslutande tonlek. Så det var tufft att se henne gå till Andra Chansen. I See You är ett stycke megaballad som Kristin sjunger så innerligt och varmt att man bara vill kura ihop sig till en liten boll och gråta lite. Den hör hemma i finalen och det vore dags för ett ”skämmes tamejfan” om Jessica Andersson helt plötsligt står med den enda balladen i finalen i år. Men så kan det bli. För hur gärna vi än vill ha vidare Amparo så finns Hasse Anderssons glada logdans där. Och vi gillar ju den med. Guld och gröna skogar går femte bäst på Spotify just nu av alla årets bidrag och det säger något om hur fler och fler upptäckt den. Amparos tonlek kommer dessutom att granskas med lupp: ”Är detta en ny Undo? En ny Moving On?” kommer folk kritiskt att undra medan Hasses enkla lekfullhet bara är att ryckas med i efter lördagsgroggen. Det är verkligen 50/50 här, men fan vad vi ändå hoppas att det blir Amparo som tar det. Så vi tippar med hjärtat:
Till final: Kristin Amparo

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Dolly Style ”Hello Hi” vs DinahNah ”Make Me La La La”

Dockorna med perukerna knep en överraskande AC-plats i den första deltävlingen och har sedan dess fångat ännu fler barnhjärtan. Hello Hi har i fyra veckor legat stadigt på topp40 både på Spotify och iTunes, och det är en jäkla bedrift. Barnen älskar sina dolls och kommer att ge DinahNah en tuff match. Men jag hoppas innerligt att Dinah dödar dockorna, för Make Me La La La är en riktigt dansrökare som skulle lyfta finalfesten rejält. Låten verkar funka riktigt bra på listorna och framträdandet är övertgande och känns Eurovision-klatschigt. DinahNah och hennes #thewallofsex levererar med övertygelse medan jag bara tycker att dockorna är otighta och halvhjärtade. Nej hörrni, hur kan vi ens diskutera detta? DinahNah måste till final!
Till final: DinahNah

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Behrang Miri & Victor Crone ”Det rår vi inte för” vs Victor & Samir ”Groupie”

Nej, det spelar ingen roll att man kallat in fantastiska Malena Ernman för att ge Det rår vi inte för lite stuns. Den stendog på listorna efter finalvecka ett och kommer åka på än större däng av Groupie-guysen här. Victor & Samir har legat som en igel på topp5 på Spotify sedan den släpptes för tre veckor sedan, och det finns en stor portion röstare som är beredda att ge bort sin lillebror för att Victor & Samir ska vara i final. Vi snackar hängivenhet de luxe. En del kanske undrar, kan man motrösta a´la Androla 2008 nu när det är dueller och appar och allt? Ja, men nä, Samir & Victor är inte SÅ oomtyckta. Och Gruoupie är en oförarglig och glad låt och killarna har ju charm i massor. Klart det blir Success!
Till final: Samir & Victor