– men nej för att Amparo är ute

Först programmet: Andra Chansen-programmet var hyfsat trimmat sedan vi skrev om det usla 90-minuterssjok vi tvingades genomlida under genrepet. Men visst var det fortfarande oerhört segt och trist. Det där fruktansvärda Eurovision-medleyt tog ju aldrig slut!
Men vi vill ändå plussa för Loreen och Kazaky apsnygga nummer och Filippa Barks påhittade sång. De gjorde mellanspelen lättare att stå ut med.

Men nu till det viktiga: Vad säger vi om duellernas utgång då?
Tja, först slog Linus Svennings Forever Starts Today ut Andreas Weise vilket vi är rätt glada för. Bring Out The Fire är ingen stark låt och även om Andreas Weise ryckt upp sig rejält sedan Östersund så räckte det inte. Linus Svenning gjorde samma resa som i fjol och går nu till final. Fredrik Kempe har därmed två låtar i final (Sting).

Sen blev det tråkigare i duell två…
Alltså, vi gillar ju Hasse Anderssons Guld och gröna skogar men vad fruktansvärt tråkigt att I See You inte är i final! Det känns så orättvist att årets bästa ballad inte får ställas mot Heroes, Sting och Jag är fri.
Men det har funnits en känsla under hela veckan att det inte skulle gå vägen, då Hasses låt haft flyt på listorna, och fler och fler gillar den. Dessutom har Hasse lyft sig många snäpp på bara en vecka och tar kamerorna på ett riktigt bra sätt. Så vi får gratta Hasse.
Varför funkade inte I See You då?
Vi vet faktiskt inte. Kristin Amparo är en fantastisk sångerska som berör stort med sin stora varma röst och I See You är en modern och supersnygg låt som känns som en vinnare. Nåt måste skilja sig mellan vad vi och övriga Sverige ser och hör i rutan. Guld och gröna skogar blir kul utfyllnad i finalen i alla fall, och vi kommer såklart glatt att stampa takten om en vecka. Det är inte Hasses fel att han körde ut en riktigt bra låt. Kristin, du är för allt vår stjärna.

Men tack och lov bytte vi sinnesstämning i duell tre!
Åh, vad underbart att DinahNah och hennes sexvägg tog en finalplats och slog ut dockorna! Make Me La La La är ett stycke explosiv hitdynamit som inte bara hör hemma i finalen utan egentligen i ESC. Dit kommer den såklart inte, men med tanke på vad som just nu finns i Wien i låtväg hade iaf ett land fått skicka nåt sånt här. Så kul för DinahNah att få en finalplats i alla fall, och vi gissar att det är kvällens mest spelade på Wonk, King Kong, Gretas och alla andra gayställen.
När det gäller låtens finalchanser så är vi inte så optimistiska. Nedre halvan, men kul att det blir en festlig uptempolåt till i finalen som känns väldigt party just nu. Hurra!

Duellen mellan Victor & Samir och Victor & Behrang gick precis som väntat och det är väl helrätt att en av årets största hits är i final? Killarna kommer antagligen att få en hyfsad släng med poäng av folket men kamma hem väldigt lite av jurygrupperna. Mittenplacering?

Nu ser vi fram emot en grymt kul final nästa vecka. Även om Heroes ser ut som en segrare just nu så hoppas vi såklart att det blir en spännande final.