Favorittippade Måns Zelmerlöw och hans Heroes gick hem stenhårt i alla läger. Först fick han rekordhöga 122 poäng från de internationella jurygrupperna, hela nio tolvor och en sexa och en åtta. Loreens Euphoria fick bara sex stycken tolvor det året hon vann. Måns tog dessutom en rekordseger gentemot tvåan med hela 149 poäng. Så stor skillnad har vi aldrig haft i Melodifestivalen mellan ettan och tvåan. Galet!

Bakom Måns kom folkets tvåa Jon Henrik Fjällgren och därefter vår älskade dreadsdrottning Mariette som knep bronset (till stor del tack vare jurypoäng).
Det finns inte så mycket att säga om resultatet i stort eftersom det blev ganska likt hur de flesta tippade: Måns i toppen, därefter Jon Henrik, Mariette, Hasse och Eric Saade. Sist blev stackars QX-favoriten DinahNah, men hon får å andra sidan glädja sig åt att ha en stor hit som kommer leva länge på schlagerdansgolven runt om i Sverige.

Hur kommer det då gå för Heroes i Wien?
Efter att ha sett hur jurygrupperna delade ut tolva efter tolva så känns det som att det kommer gå riktigt bra. Nu när nästan alla länder nu utsett sina bidrag så syns en väldigt tydlig trend av ballader och midtempo och det gynnar ju Heroes.
Arenapoppiga Heroes kommer absolut att sticka ut i startfältet. Dessutom besitter Måns och hans låt ett par andra röstlockande faktorer:
– Han sjunger bra, en egenskap som alltid premieras i Eurovisionsammanhang.
– Han ser bra ut och är oerhört charmig, vilket vi på inget sätt ska underskatta när folk ska komma ihåg omkring trettio låtar som radas upp efter varandra.
– Numret är också väldigt effektivt med sina streckgubbar, ljussättning och en avskalat klädd Måns i fokus.
Dessutom är det oerhört positivt att Heroes redan är en brottarhit i Sverige. Den har toppar iTunes sedan den släpptes för två veckor sedan. Och på Spotify ligger den högst av alla Melodifestivalbidrag. Och efter ikväll börjar den klättra i de nordiska länderna…

Till sist.
Måns Zelmerlöw är fortfarande en vattendelande man i vårt HBTQ-community efter det där inslaget i Pluras kök för ganska precis ett år sedan. Självklart är det fritt att tycka och tänka vad man vill, men jag hoppas att ni som ser rött när ni ser och hör Måns tar er tid att läsa den här intervjun.

Resultatet!
Måns Zelmerlöw 288
Jon Henrik Fjällgren 139
Mariette 102
Hasse Andersson 78
Eric Saade 77
Linus Svenning 59
Isa 56
Samir & Victor 49
Magnus Carlsson 28
JTR 25
Jessica Andersson 23
DinahNah 22