Måns Zelmerlöw försvarar den svenska ESC-hedern först på torsdag så än behöver vi inte vara riktigt nerviga. Och tittar man på motståndet i den här gruppen så är det inte snortungt heller. Bara Rysslands mäktiga ballad och eventuellt Estlands duett känns som sådana som kan sluta topp5 på lördag. Och en liten Dark Horse-arkering sätter nog på Belgien också, eftersom vi gillar den bäst och nummer, låt och artist känns 2015.

På plats här i Wien är Sverige fortfarande en superstor kandidat till att vinna alltihopa, och bara redan färdigkvalificerade Italien känns egentligen som ett stort hot. Var och varannan person man pratar med här i presscentret och på fester säger Sverige då man frågar om vinnare 2015. Det gillar vi såklart.

Här är ett litet omdöme om kvällens låtar och om vi tror att de går vidare eller ej.

Moldavien
N´Sync-pop möter moldavisk S&M-estetik när fulsnygge ukrainske sångaren Eduard startar årets Eurovision med en av få uptempolåtar. Vi gillar låten och tror ett ihågkombart nummer gör att den går vidare.
VIDARE

Armenien
Seg ballad om det armeniska folkmordet för över 100 år sedan. Fint budskap men pretentiöst, de sex armeniska medlemmarna från olika världsdelar tar sig själva på alldeles för stort allvar.
UTE

Belgien
En av årets bästa låtar levereras av nittonårige The Voice Belgien-tvåan Loic Nottet. Snyggt eget scennummer och en låt som andas Lordes superhit Royals. Kan falla på att numret är lite VÄL artsy-fartsy dock…
VIDARE

Nederländerna
Årets tydligaste allsångsrefräng bjuder holländska tanten Trintje på. Stabilt, oförargligt men lite tråkigt.
VIDARE

Finland
Fyra killar med utvecklingsstöring framför punk: Gapigt, skränigt och tjatigt, men den är bara 87 sekunder, så vi kan stå ut. Och det är verkligen 87 sekunder som sticker ut.
VIDARE

Grekland
Grekerna brukar alltid skicka kul Eurovision-uptempo men i år gör dom som många andra och skickar en ballad. Sömnigt, men stabilt. Och Grekland går alltid vidare.
VIDARE

Estland
En av årets favoriter är Duffy-svängiga Goodbye to Yesterday. Vi gillar detta skarpt, speciellt numret är supersnyggt, och även om vi inte tror på totalvinst så är vi övertygade om avancemang och topp10 i finalen.
VIDARE

Makedonien
Ljum balkanmidtempo som ligger sist i fansens omröstning i vilka som går vidare. Numret man glömmer lättast i denna semi.
UTE

Serbien
Börjar som en ballad men brakar sedan loss i en rejäl kitschfest med etnodunk. Sångerska Bojana är en härligt frodig frontfigur och budskapet om att alla är vackra och att man får vara som man är härligt. Men det är ack så rörigt och det faller den på.
UTE

Ungern
Småsöt fredsballad med söt sångerska.
VIDARE

Vitryssland
Time is like thunder sjunger Uzari i denna uptempolåt med intensivt violinkomp. Inget som sticker ut utan bara tre minuter som pågår.
UTE

Ryssland
Den absolut säkraste finalisten ikväll. Ryssland blir riktigt farliga i år med denna svenskskrivna fredsballad med snorsäkra sångerskan Polina Gagarina. Numret är både flipp och flopp, flipp för projektionerna på Polinas klänning men flopp för det kompande bandet som verkligen inte behövs. Lätt topp-5 på lördag.
VIDARE

Danmark
Trallvänlig Beatels-pastisch som varken upprör eller berör.
UTE

Albanien
Småfin vaggvisa men säker sångerska.
UTE

Rumänien
Snyggt och mäktig ballad om alla barn som är kvar i Rumänien medan deras föräldrar är ute och jobbar i Europa. Men tyvärr är sångaren inte så karismatisk och hela numret blir bara ”jaha”.
VIDARE

Georgien
En av två låtar i år som heter Warrior. Gapig och rockig, men eftersom hun sjunger sist har hon goda chanser att gå vidare.
VIDARE