I kväll ska den sista tredjedelen av Melodifestivalens finalfält bli klart, och frågan är om vi någonsin haft så många hits att välja på för att ge en Andra Chans?

En allmän varning går också redan nu ut till alla er småbarnsföräldrar där ute: Visst, det har snackats om att kidsen röstat sina favoriter direkt till final i år, men med Panetoz, Samir & Viktor, Dolly Style och SaRaha i samma tävling, så är det här den verkliga finalen i “Lilla Melodifestivalen”. Ungarna på genrepet i Halmstad var som sockerhöga efter att duellerna var klara, och då kastar SVT in förra årets dagis-smash Hasse Andersson som en mellanakt… Bollibompa släng dig i väggen.

Annars bjuds vi på ett kul program som känns härligt lyxigt. Ola Salo & Peter Jöback är snygga och stabila som programledare tillsammans med Gina, och vi bjuds på två härliga sångnummer av dessa QX-favoriter. Dels en öppning i form av en cover på Adeles Skyfall, och dels en mellanakt som är premiären på en riktigt härlig, sprillans ny låt som heter Sing Me Out. En duett mellan grabbarna som närmast kan beskrivas som ett småsyskon till Calleth You Commeth I. Mot slutet av programmet får Gina dessutom besök av härliga Popopolitik-favoriten Anna-Charlotta Gunnarson, och tillsammans nördar de ned sig i finalfältet. Ett kul sätt att knyta ihop säcken inför nästa vecka!

Annars finns det inte så mycket plats för annat än de fyra duellerna, och en himla massa snabbrepriser. Men mot slutet serveras vi en oerhört spännande nyhet, då resultatet av duellerna presenteras tillsammans med finalens startfält! Vi får alltså veta hur Christer Björkman placerat de åtta finalklara bidragen på ett bräde – och sedan fyller han i de sista fyra luckorna en efter en genom att avslöja segraren i just den duellen.

Spännande va?
Eller i alla fall i en av duellerna…
För vi är nämligen ganska säkrar på hur det går i tre av dem.

Panetoz vs Molly Pettersson-Hammar

På pappret borde det här vara kvällens enklaste duell att tippa, Hunger är den enda låt som inte synts till alls på Spotifys Topp 50 sedan den släpptes, medan Panetoz härliga partydänga flög upp till topp tio direkt och har stannat där. Och rättvist så. Där Håll om mig hårt både är mycket bättre än gruppens förra låt och lär få i gång partyt i Friends Arena, så känns Mollys lite som en besvikelse efter förra årets debut med den här låten som inte alls luktar Solna.
Vidare: Panetoz

Albin & Mattias vs Boris René

Här blir det genast svårare! När vi vinkade hej då till Rik i Göteborg så var den en förmodad fjärdeplats som vi trodde skulle kunna tappa sitt avancemang till Mimmi Whatshername. När vi nu möter den här så är den en av vinterns stora radiohits som precis sålt guld och som snart har 3 miljoner strömmar på Spotify! Hjälper det då att Boris härliga partylåt är en personlig favorit, att han överraskade många positivt i Norrköping och Put Your Love on Me förmodligen var trea i sin deltävling? Kanske. Men då Albin & Matte dessutom adderat glädje och gjort sitt nummer ljusare för att möta upp mot Boris charm så blir det här en strid på kniven. Båda låtarna känns finalvärdiga, men vi tippar med hjärtat.
Vidare: Boris René

Isa vs SaRaha

Nu blir det riktigt, riktigt jobbigt här. Om det i förra duellen fanns en chans/risk att en fyra skulle slå ut en trea, så är ju risken här (tyvärr) ännu större. Det här är en sådan exakt upprepning av Kristin Amparo vs Hasse Andersson-situationen i Helsingborg i fjol så vi blir tokiga: Årets stora ballad som borde gått direkt till final kommer bli utslagen av årets största barn-hit. Och vi kan bara se på. För vad hjälper det att Isa skalat bort delar av sitt snygga nummer för att kameran ska kunna fokusera på hennes ansikte och känslor, när förskolehiten adderat massa pyro och Pavlov-triggar en tsunami av appröstande små barnfingrar redan vid första Kizunguzungut?
Vidare: SaRaha

Dolly Style vs Samir & Viktor

Är det här ens en match? Behöver vi ens prata om det? Dockorna lyckades inte slå ut Dinah Nah i fjol när de hade en låt som var en större hit och som passade dem bättre. Samir & Viktor är ohotat årets största hit från festivalen (OK, förutom Frans då, som på tre dagar lyckades skrapa ihop en tredjedel av de lyssningar Samir & Viktor fixat på en månad) och de attackerar i stort sett exakt samma målgrupp som dockorna – men träffar dessutom otroligt mycket bredare. När vi var i Gävle i förra veckan gled en raggarbil med fem män +40 förbi med nedvevade rutor och spelade Bada Nakna på högsta volym. Just sayin. Nä, om inte S&V går till final på lördag är detta årets största skräll.
Vidare: Samir & Viktor