Friends. Final. Frans.
De tre gyllene F:en. Det ser onekligen ut att gå i en riktning detta år och det är åt den skånske sjuttonåringen som vann publikens hjärtan i deltävling fyra med sin If I Were Sorry. Låten har dominerat listorna sedan den släpptes och Frans har Måns-låga odds på att ta hem tävlingen.
Så, vad kan hota?

Well, det största hotet är de internationella jurygrupperna. Om dom unisont väljer att lyfta folkets tvåa eller trea och TOTALSÄNKA Frasse så tappar han möjligen segern. Men nej, det ska mycket till det då jurygrupperna då måste ha Robin Bengtsson eller Samir & Viktor eller eventuellt SaRaha som sin etta, och det tror vi inte riktigt på.
Oscar Zia eller Wiktoria är troligare juryfavoriter i så fall. Båda har internationella nummer och låtar som i alla fall de utländska fansen går igång på. Men vi tror inte att app-rösterna kommer ge dem mer än fjärde eller femte mest av folket och då är segern ändå Frans.
Ja, vi säger Frans. Allt pekar mot det.

Programmet då? William Spetz kommer in och göra Gina sällis som programledare och det gör han med den äran. Avslappnat, proffsigt och charmigt leder den unga duon oss genom finalen med säker hand.
Jonas Gardell dyker upp i en live-version av sin schlagerskola och det gör han otroligt bra. En vass, underhållande och förbannat kul tillbakablick på den sexveckorsturné som nu går i mål. Heja Jonas!

Lynda Woodruff (Sarah Dawn Finer) är tillbaka med ett väldigt skoj sketchinslag och påbjuds vi två otroligt härliga musikaliska nummer som båda börjar med M: Måns och Medleyt.
Förra årets vinnare bjuder på en superfin version av sin ESC-vinnare Heroes med en barnkör och en live-version av den tecknade lille figuren MP. Helt klart tårframkallande.

Sen är det ju såklart supermedleyt där vi bjuds hits, hits och hits. Schlagerfavoriter som Magnus Carlsson, Mariette, BWO (Marina & Alexander på skärmar), Timotej, Nanne, Sarah Dawn Finer och avslutande After Dark är några av dom som sjunger sina schlagerhits. Underbart!

Här har ni betygen, Spotify-spelningar och annat läsvärt! Men först lite bilder!

1. Panetoz ”Håll om mig hårt”

QX QX QX QX

Ronny: Det blir ett otroligt bra drag när kvintetten drag igång årets final med sin röjiga Andra Chansen-schlager. Jag blir lika glad varje gång jag hör den. Det är en tydlig hit som ligger högt på listorna just nu, men frågan är om det blir så många poäng av folket när den här hitsfyllda finalen ska poängsättas. Jag gissar på nedre halvan men ett fortsatt segertåg på listorna.

QX QX QX

Ken: Vilken härlig start på en av de bästa Melodifestival-finalerna någonsin! De här grabbarnas energiska serietidnings-party blir jag bara gladare och gladare av för varje gång jag hör den – trots att jag hört den om och om igen tre veckor i rad på repetitioner. Kommer inte ha någonting med toppstriden att göra.

Streams på Spotify just nu: 2 522 883
Tippad Eurovision-potential: Låg. Låten är på svenska, och den här typen av glada, Balkan-doftande, partybidrag kan lätt uppfattas som lite för tramsiga av ESC-publiken.

BWO!

2. Lisa Ajax ”My Hearts wants me dead”

QX QX

Ronny: Nej. Jag tycker fortfarande inte att den här låten är finalvärdig. Det är en okej Rihanna-låt med en blek artist som inte alls lyfter låten på scenen. Att den fått startnummer två säger allt. Nedre halvan.

QX QX

Ken: En låt jag helt underskattade i sin deltävling, men som funkat bra på listorna och väl därför hör hemma här i finalen vad jag än tycker. Själv älskar jag ju Zain Odelståls snygga, lyxiga nummer mer än låten, men så känns allting som innehåller en halvnaken Edin Jusuframic och mängder av toalettpapper som en bra stund. Eller sa jag lite för mycket nu? Nåväl. Lisa kommer inte heller ha något i toppstriden att göra, trots årets starkaste Zara Larsson-vibb.

Streams på Spotify just nu: 2 123 320
Tippad Eurovision-potential: Medel. Låten känns ju modern och Lisa Ajax är en kompetent sångare (tycker hon är bättre nu än i Norrköping). Men det stänker ju inte direkt topp fem i Globen om det heller…

BWO!

3. David Lindgren ”We are your tomorrow”
QX QX

Ronny: Nej du, David. För mig är det fortfarande du som tog Isas finalplats. Och jag tycker inte att låten tillför finalen någonting.

QX QX

Ken: Jag är ledsen David, men du kommer alltid förbli killen som snodde Isas finalplats för mig. Med det sagt så är den här laser-rökaren rätt härlig här på plats i Friends Arena, och min sjuårige systerson tycker Mr Lindgren är det coolaste i världen (jämte Frans), så jag köper att den är här. Det lär dock inte räcka speciellt långt på lördag. Eftersom låten inte ens setts till i närheten av Spotifys topp tio (vilket nästan alla dess konkurrenter har) så är det här tredje bidraget på raken jag placerar i botten av resultatlistan.

Streams på Spotify just nu: 1 184 236
Tippad Eurovision-potential: Låg. Det är redan mycket ”i kölvattnet på Måns” i årets Eurovision, och Davids låt skulle bara kännas som ännu en (väldigt blek) kopia av vår senaste ESC-vinnare.

BWO!

4. SaRaha ”Kizunguzungu”
QX QX QX

Ronny: Efter fem veckor på schlagerturné är man trött. Då lägger sig den här utmattade schlagerbögen och kippar efter andan och bara låter sig intas av den här Kizunguzungu-sjukan. Mitt immunförsvar är för svagt för att stå emot den här otroligt glada Arash-skrivna dängan. Jag kan numera varenda textrad som ett rinnande vatten och tror på en framskjuten placering. Mycket för att barnen gillar den och för att den står för fart och färg.

QX QX QX

Ken: Ännu en låt jag totalt missbedömde i sin deltävling, men som nu växt till ett trallvänligt monster. En låt som slagit ut årets bästa ballad, blivit en enorm dagis-hit, och som helt enkelt är årets Hasse Andersson på safari! Det GÅR bara inte att värja sig… Nu kommer jag också på mig själv med att sjunga Kizunguzungu på de mest opassande ställen. Och på tal om Hasse, precis som med Guld och Gröna Skogar så misstänker jag att SaRaha kommer överraska Sverige med en oväntat hög placering i kväll.

Streams på Spotify just nu: 3 336 924
Tippad Eurovision-potential: Medel. Kanske lite över medel till och med? Någon nämnde att Haba Haba floppade, men så är inte SaRaha någon Stella Mwangi (till exempel kan hon sjunga). Vi tror den här glädjen hade tagit Sverige en bit i ESC också.

BWO!

5. Oscar Zia ”Human”

QX QX QX

Ronny: Jag älskar Oscars förvandling från kalvig boybandssnubbe till fullfjädrad popstjärna med pondus. Men jag tycker fortfarande att låten inte är nå´vidare kul. I mina öron pågår den liksom bara trots ett snyggt nummer och stark sånginsats. Men jag delar ändå ut en trea för jag tycker det är ESC-kompatibelt. Jag fattade ju inte Heroes heller och jag ser ändå att detta kan tilltala de internationella jurygrupperna, och därmed är ett bra vinnarval. Tyvärr tror jag inte att det räcker, och pallplatsenen är inte inom räckhåll i år.

QX QX QX QX QX

Ken: En av mina absoluta favoriter i årets finalfält. Snygg och bra låt i kombination med en snygg och bra kille i ett av årets mest Eurovision-värdiga nummer – det borde ju inte kunna gå fel? Men det är tufft i toppen i år! Många är de bidrag som ska slåss om publikens poäng, och Oscar får nog hoppas på en rejäl skjuts från juryn för att det ska räcka till seger. Men någonstans i toppen måste den väl hamna? Allt annat vore ovärdigt.
Streams på Spotify just nu: 2 235 738
Tippad Eurovision-potential: Hög. Den här låten och dess nummer är som sagt ett av startfältets mest Eurovision-värdiga, och det skulle se skitsnyggt ut i Globen. Dessutom är årets ESC inte alls lika ballad-tätt som i fjol

BWO!

6. Ace Wilder ”Don´t Worry”
QX QX QX

Ronny: Bra låt, otroligt snyggt framträdande och ett jäkla drag. Detta är helt klart Eurovision-värdigt och vilket annat land som än ställt upp med detta hade man ju gapat ”topp5!” direkt om. Efter finalen i Göteborg så tappade den sitt momentum lite trots en bra tid på listorna sedan låtarna släpptes. I år drunknar den lite orättvist i den strida hitsströmmen som tävlingen bjussat på. Synd!

QX QX QX QX

Ken: This is ace! Under de här sex veckorna som gått sedan Göteborg så har jag lite glömt bort hur mycket jag gillar krumbuktiga Don’t Worry och dess extremt väl genomförda, Eurovision-värda, scen-show. Hela paketet tappade ju dock lite momentum efter Robin Bengtssons genombrott, och låten har haft svårt att hävda sig på listorna. Trist. För jag hade gärna skickat det här till Globen. Nu tippar jag tyvärr att det, helt oförtjänt, riskerar att hamna på nedre halvan i kväll. Helt sjukt egentligen. Vilket galet starkt år det är!

Streams på Spotify just nu: 1 766 772
Tippad Eurovision-potential: Hög. Det här numret skulle absolut inte göra bort sig i årets Eurovision (trots att en enorm projektions-sjuka verkar råda där i år) på grund av sin väl genomförda idé och en låt som känns modern och egen.

BWO!

7. Robin Bengtsson ”Constellation Price”
QX QX QX QX

Ronny: Det här kan vara en av årets bästa låtar! Jag fullkomligt älskar munspelsslingan, dunket och Robins röst. Och det tar den lätt till topp5 i finalen. Tyvärr saknar jag det där lilla extra som gör den till en vinnarkandidat. Robin är för stel på scenen och hade han spontandansat mer, flirtat och rört sig bättre hade den här varit livsfarlig. Nu blir det bara okej och det fäller den tyvärr. Synd på så oerhört rara ärtor.

QX QX QX QX QX

Ken:Jag vet inte HUR många gånger människor börjat mumla om Anna Bergendahl i samma mening som jag nämner Frans och Eurovision i samma mening. Själv är jag långt mycket räddare att det här skulle kunna “vara en sådan” om den vann. Missförstå mig inte nu. Jag älskar den här låten. Det här är en av mina absoluta favoriter och huvudkandidater till seger i år. MEN! Är det är för svenskt? Är låten är för enformig för ESC? Är Robin (hur snygg han än är och hur bra han än sjunger) inte tillräckligt karismatisk för att springa igenom rutan? Är numret är för blekt? Jag antar att vi får veta det först om han vinner. Och tro mig. Jag kommer vara (nästan) lika glad som om Frans vann då. Inte minst för det vore ett finger rakt upp i ansiktet till alla som dömt ut ”låtskrivarna i den gamla Melodifestivalen” om Bobby Ljunggren och Henke Wikström fick vinna igen. Det handlar bara om att utvecklas med tiden. Så. Bra. Låt.

Streams på Spotify just nu: 2 920 051
Tippad Eurovisionpotential: Hög. Det här är en bra låt och två snygga ögon även i Eurovision. Punkt.

BWO!

8. Molly Sandén ”Youniverse”

QX QX

Ronny: Jag blir faktiskt mest arg när jag ser och hör det här. Molly är en underbar sångerska med starquality som skulle kunna ha vunnit i år. Men folk runt om henne har gjort henne (och låtskrivarpartnern Danny) en enorm otjänst och glömt att tala om för dem att detta är ingen vinnarlåt. Det är inte ens en pallplatslåt. Jag tycker att det är en blek Euphoria-kopia som aldrig lyfter, och ihop med det här lakanflummiga numret som inte höjer låten en sekund, blir det platt fall. Youniverse är den enda av årets finalister som inte följde med in i någon spelista för mig, och jag kan inte se att den gör något stort väsen av sig i finalen. Otroligt synd på Molly. Inte på låten.

QX QX QX

Ken: Stackars, Molly. Hon gick in i det här som den givna vinnaren, och får under finalveckan plötsligt finna sig att nästan vara helt utan vinnarbuzz. Anledningen? Låten så klart! Början är en fyra QX, andra versen snudd på fem. Tyvärr är ju slutet bara en etta, vilket drar ner mitt totalbetyg. Den här låten har ju ett sämre slut än Lost och True Blood tillsammans! Molly är en fantastisk artist som jag önskat vi skulle skicka till Eurovision vilket år som helst, men just nu tror jag att både jag och svenska folket (och möjligen också internationella juryn) är överrens om att det inte är i år.

Streams på Spotify just nu: 2 465 464
Tippad Eurovision-potential: Medel. Det är en hel del andra som vill vara Loreen i ESC i år och där finns redan en hel del låtar som också har bra sångerskor. Det skulle inte göra bort sig. Men inte sticka ut mer än till exempel Island eller Norges bidrag i år.

BWO!

9. Boris ”Put your Love On Me”

QX QX QX QX

Ronny: Boris 90-talssvängiga poplåt kommer inte att få det lätt i kväll. Han gled visserligen in sent och via AC. och har hållit sig hyfsat framme på listorna. Men i den här konkurrensen faller han snabbt bort. Tyvärr, för både låt, artist och nummer är super i min bok. Nåja, på min spellista kommer du alltid få kärlek – i en liten box.

QX QX QX QX

Ken: Det här är SÅ mycket ”årets Dinah Nah” för mig! Jag älskar låten. Jag längtar efter att få dansa till den. Jag blir vansinnigt glad av den. Jag tycker Boris är en av de charmigaste, trevligaste artister jag mött. Jag spelar den sönder och samman. Jag älskar koreografin. Och jag tror att den, precis som Dinah Nah, kommer sist. Inte för att den är sämst (det är den ju inte på något sätt) utan för att den faller mellan stolarna både för juryn och fJag har älskat den här låten sedan långt före såg den med Frans på scen i Gävle. Redan innan kände jag i magen att det var en låt som kunde vinna. Efteråt, dryga sex miljoner streams på två veckor efteråt, är jag mer säker än någonsin. Visst, internationella juryn kan stoppa den. olket. Men fan vilken bra låt det är!

Streams på Spotify just nu: 2 066 508
Tippad Eurovision-potential:Medel. Någonstans mellan Panetoz och Kizunguzungu i en eventuell resultatlista, typ.

BWO!

10. Frans ”If I were Sorry”
QX QX QX QX QX

Ronny: Jag visste från dag ett att det skulle bli något av den här låten och jag minns att jag lugnade mina vänner i Gävle och sa att ”jo, det kommer att hända”. Nu visste jag inte att det som skulle hända var av Carola-83-proportioner. För vilket jäkla genombrott 17-åringen från Ystad fått! If I Were Sorry har legat parkerad i en tydlig topp på listorna sedan hans deltävling för två veckor sedan, och redan nu har utlandet börjat få upp ögonen från Fenomen-Frasse. Hans låt ligger på viral-toppen i VÄRLDEN på Spotify, och när han på lördag kväll tittar in i kameran så säkrar han sin seger i Melodifestivalen 2016. Ett väldigt bra val och helt klart min vinnarfavvo där både låt och artist är så värda vinsten.

QX QX QX QX QX

Ken: Jag har älskat den här låten sedan långt före såg den med Frans på scen i Gävle. Redan då kände jag i magen att det var en låt som kunde vinna. Efteråt, dryga sex miljoner streams på två veckor efteråt, är jag mer säker än någonsin: Det är precis det här vi ska skicka till Eurovision 2016. En blandning av Justin Bieber och Ed Sheeran som kommer som en motvikt till allt hittepå som försöker vara Loreen eller Måns eller helst båda två på en gång. Ohotat min absoluta favorit i år, och jag kommer bli så ledsen om internationella juryn sätter stopp för att jag får se Frans välta Globen inför en entusiastisk hemmapublik i maj. Förmodligen långt mer ledsen än Frans. Den killen har redan en fantastisk karriär utstakad! ”Hade jag ett sjätte QX att använda i betyget, så…” etc etc.

Streams på Spotify just nu: 6 555 509
Tippad Eurovision-potential: Mycket hög. Inget annat land har ett fenomen som detta bidrag just nu. Inte i hemlandet. Inte internationellt.

BWO!

11. Wiktoria ”Save Me”

QX QX QX

Ronny: Bra låt med en otroligt vass sångerska som jag omöjligt kan placera i sluttabellen. Jag tror att de internationella jurygrupperna kommer att strössla poäng över projektionspopen som Wikkan bjuder på, och jag blir inte förvånad om den skräller sig till en pallplats under finalen. Men personligen saknar den det där lilla extra för mig och jag skulle nog velat ha mer ”tryck” i beatet bakom. Men på det stora hela: Bra!

QX QX QX QX

Ken: Här kommer det. Jag tycker Wictorias svindyra nummer är SKITFULT. Så. Där har jag sagt det. Det borde fan vara straff på att låsa in en sådan bra sångerska, med en så bra låt, i ett nummer som bara känns som om någon har fastnat i en Windows Screensaver. Anting ser man bara den vita kropsstrumpan som typ INGEN kan bära upp med värdighet, eller så ser man bara dessa random mönster som inte berättar någon som helst historia (och som sprutas upp stokastisk antingen på väggen eller på Wictoria själv). Internationella juryn kan ändå komma att sätta det här ganska högt, och med en boost från svenskarna kan detta räcka långt, långt, men det beror i så fall bara på låten och artisten. Inte på någon med mycket pengar och en dyr maskin.

Streams på Spotify just nu: 2 041 695
Tippad Eurovision-potential: Hög. Låten sticker ut. Wictoria sjunger fantastisk och har karisma – det är alltid bra. Men gör då för Guds skull om numret!

BWO!

12. Samir & Viktor ”Bada nakna”
QX QX QX QX QX

Ronny: Efter Isa så är detta min självklara favorit i år. Jag vet inte hur många gånger jag solodansat till detta studentanthem på hög volym hemma. Bada nakna förenar allt jag älskar med Melodifestivalen: En brottarrefräng, en otroligt snygg melodi, ett ihågkombart scennummer, och två hunkiga killar i bar överkropp. Det är självklart ingen vinnarkandidat, men vem fan bryr sig? Detta kommer vara en av årets mest spelade låtar och en partyklassiker som alltid kommer att fylla dansgolv. ÄLSKAR!

QX QX QX

Ken: Grabbarna Grus har pimpat sitt finalframträdande genom att slita av sig brallorna också. Underbart. När man trodde man sett allt i Melodifestivalen, liksom… Det här är fortfarande en fantastiskt härlig studentflakshit med sommarvibb som siktar mot 30 miljoner streams snarare än Globen i maj. Och gott så. Förmodligen kommer nämligen både svenska folket och juryn – trots en fungerande app i år – släppa grabbarna till förmån för något som känns mer Eurovision-vänligt. Och dessutom tror jag inte Samir & Viktor kunde bry sig mindre – Viktor berättade ju tex i veckan att han hoppas att Frans vinner.

Streams på Spotify just nu: 8 822 522
Tippad Eurovision-potential: Ganska låg. Grabbarna kan bara sjunga hjälpligt (ett stort no-no i Eurovision), låten är på svenska och skulle ens någon klara av att hålla ordning på dem två veckor i ESC-bubblan? På den positiva sidan dock: Upptempo och naket!

Så här tror vi:

1. Frans
2. Robin Bengtsson
3. Wiktoria
4. Samir & Viktor
5. Oscar Zia
6. SaRaha
7. Molly
8. Ace
9. Panetoz
10. Lisa Ajax
11. David Lindgren
12. Boris René

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%