Du var med i ESC redan 2002 och kom då tvåa, vad fick dig att återvända till ESC?
– Jag har haft det i bakhuvudet sedan ett par år eftersom jag tycker att Eurovision har förändrats efter Loreens vinst. Tävlingen har blivit mer relevant för musikindustrin sedan min andraplats 2002, och nu är det en helt annan tävling. Jag kände mig exalterad över att tävla i Eurovision igen.

Om du ser tillbaka, var det tufft att inte vinna? Du föll ju på målsnöret med 12 poäng mot ettan Marie N från Lettland
– Nej, det var bättre att komma tvåa. Det var en positiv överraskning eftersom jag var en ”dark horse” det året. Jag var väldigt oerfaren och ung, så det var det bästa som kunde hända. Idag är jag tillbaka med mycket bättre ammunition.

Du valde att byta låt efter den maltesiska uttagningen?
– Ja, och det gick smärtfritt. När vi bestämde oss för att byta sång så kontaktade mitt management ett svenskt förlag för att kolla om de hade låtar och de såg det som en möjlighet att få ut sina låtar i Eurovsion. Jag spelade in sexton olika men fastnade för Walk on Water.

Molly Pettersson Hammar är en av låtens kompositörer, vad tycker du om Molly?
– Molly är en ung och väldigt rar tjej. Hon har en fantastisk röst och är en väldigt bra låtskrivare. Jag är helt säker på att hon kommer att representera Sverige någon gång i framtiden. Hon är en diva i en positiv bemärkelse och jag ser stora saker i framtiden för henne.

Det skrivs ofta att du är en LGBT-kämpe?
– Jag är uppfostrad att alltid inkludera människor, särskilt i skolan, och det har alltid varit viktig för mig. Men en sak som påverkat är att jag under unga år blev kompis med en kille som jag senare fick reda på var gay. Han flyttade till London för att börja om och jag förstod inte varför. Sedan kom han ut för mig på MSN och jag tyckte det var sorgligt att han inte hade vågat berätta det för mig ansikte mot ansikte. Men han var obekväm med det. Det fick mig att inse att jag inte hade varit tydlig nog med min inställning, och från den dagen kände jag att jag ville ta ställning för LGBT-rörelsen. Och ja, min vän kommer hit för att se mig på scenen i Stockholm.

Malta ligger långt fram i HBTQ-frågor..
– Jag är väldigt stolt att Malta ligger i framkant och att landets befolkning tänker i ett vidare perspektiv. Man måste kunna sätta sig i andra människors skor och det tycker jag att utveckligen i landet pekar på.

Vilka är dina favoriter i år?
– Jag har många favoriter, som spanska Barei och franska Amir.. Den israeliska killen Hovi är också en grym sångare och han kan placera sig bättre än vad många tror…

Ira Losco väljer:

Uptempo eller ballad?
– Uptempo!
Chiara (Malta 1998, 2005 & 2009) or Claudette Pace (Malta 2000)?
– Åh, dom är båda mina vänner! Men om jag ska välja en stor balladröst tar jag Chiara och om jag ska välja på en personlig nivå så tar jag Claudette Pace.
Bada i Maltas Blå Lagun eller festa i Sliema på Malta?
– Blå lagunen! Sliema är min hemstad och jag har sett allt där så jag drar hellre till havet.
Kylie eller Lady Gaga?
– Lady Gaga för hennes artistiska nivå. Kylie är super, men Gaga är vassare artistiskt.
Gay Pride eller Eurovision?
– Jag har aldrig varit på Pride så jag tar det.