Det sägs ju konstant att Eurovision Song Contest inte är politiskt, men om den där sista kampen mellan Ukraina och Ryssland på poängtavlan inte kändes politisk ända in i märgen så gör väl ingenting det. Det stora, påkostade ryska spektaklet som skulle ta tävlingen till Sochi och visa alla landets muskler blev omkörda på sluttampen av en Ukrainsk klagovisa som handlade om en tidigare deportering från ryssarnas nyligen annekterade landområde… Hej och hå. Men Europas dom var tydlig: Deras sympatier ligger inte hos Putin i den här konflikten.

Handlar det inte bara om musik då? Well, Jamala har ju en fantastisk pipa, men vi lär väl inte direkt dansa till den på schlagergolven framöver eller hitta den på de Europeiska listorna. Nä, det här är som när Conchita vann, bara ett annat liknande statement.

Och det här med uppdelningen av rösterna visade också att en låt som varken är etta hos folket eller jurygrupperna kan vinna. Ukraina var andra-handsvalet hos båda…

Annars då? Polen fick alltså tredje mest poäng av telefonröstarna ute i Europa. Vem såg den komma? Men det måste varit ett skönt finger från Michał Szpak till alla de som inte förstod hur han kunde slå P3-hitten Cool Me Down på hemmaplan.

Vår bulgariska favorit Poli Genova hamnade på en snygg fjärdeplats, och österrikiska fan-favoriten Zoe fick en bra skjuts av folket (åttonde mest poäng) från nedre delen av listan och hamnade tillslut på plats 13. Förhandsfavoriten Frankrike höll också ganska bra och hamnade precis bakom Frans. Mer förvånande var vi kanske över att våra favoriter Italien, Israel och Lettland hamnade på högra halvan av resultatlistan.

Men låt oss återvända till Frans! Killen verkligen glänste i kväll, och att hamna topp fem var ju precis det vi önskade. Sjätte mest poäng från folket, och en rejäl skjuts på Europas iTunes-listor under tävlingen, visar också att det förmodligen kommer gå riktigt bra på de utländska topplistorna framöver. Heja Frans! Heja Sverige! Vi är så stolta!

Men frågan är kanske inte om vi är ännu stoltare över Petra, Måns, Christer Björkman, Edward af Sillén och Daniel Rehn i kväll. Vilket jäkla toppenprogram de gjorde.