JD Samson dj:ar världen över och hon är också med i musikgruppen MEN som skapar queer provokativ dansmusik. Hon har dessutom gjort en kalender vars syfte är att uppmärksamma butchflator.
– Kalendern var ett försök att synliggöra kvinnlig maskulinitet och låta butchflatorna synas i ett kommersiellt sammanhang. Det var också viktigt att belysa de känslor jag har kring att inte tillhöra normen.

Du kom ut som 15-åring, hur var det?
– Jag hade tur som hade en familj och vänner som stöttade mig och min process. Det tog ett tag innan jag kände mig bekväm med mig själv. Jag tror att det är man själv som har problem med sin läggning, snarare än människor i omgivningen.

Du verkar vara en person som står upp för den du är och som är trygg i dig själv. Är det så?

– Det är lustigt att du nämner det. Jag uppfattas nog som en person som är stark och självsäker. Men jag ifrågasätter ofta mig själv och jag är rädd för att fatta beslut. Många gånger tror jag att jag kommer göra fel.

När bestämde du dig för att helt vara dig själv?

– Det är svårt och hela tiden en process. Musikindustrin ställer vissa krav och då är det svårt att vara sig själv. Publiken förväntar sig också vissa saker. Men musiken och konsten hjälper mig. Genom den kan jag uttrycka mig.

Blir du ofta kritiserad?

– Varje dag blir jag kritiserad för hur jag ser ut. Men kritiken lägger jag i en liten låda i mig själv och sedan dumpar jag lådan när jag kommer hem. Jag behöver inte lyssna på andra. Jag har människor i min närhet som älskar mig, så jag kan ta det.

Vad är typiskt kvinnligt och typiskt manligt?
– Det är upp till var och en. Själv definierar jag mig som kvinna.

Berätta om din mustasch.
– Den växer naturligt i mitt ansikte och jag accepterar och älskar den för vad den är. Ibland funderar jag på att vaxa och sälja den, för det är intressant hur stor vikt människor lägger vid den.

JD Samson med MEN.