Nu börjar allvaret. Den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2013 rullar igång ikväll och redan då möter vi storfavoriten Emelie de Forest från Danmark, omtalade 90-talscomebacken (i alla fall utanför hemlandet) Anouk, en rysk fredsballad och en ukrainsk jätte(!). Men intressantast i kvällens sändning är ändå två svenska kvinnor, Petra Mede och Sarah Dawn Finer. Mede är lysande som programledare, både på engelska och franska, och klippet då hon hoppar in i gamla Eurovision-bidrag är genialt. Som körsångerska till Cliff Richards Congratulations är hon såå söt, och det hela är så OTROLIGT snyggt genomfört!
Sarah Dawn Finer dyker såklart upp som EBU-kvinnan Lynda Woodruff, och hennes insats är lika rolig som alltid. i det här inslaget är hon uppe i ishotellet i Jukkasjärvi och härjar. Programmet är överhuvudtaget snyggt inramat med fjärilsgrafik, en förena-Europa-feeling och rappt men varmt tempo. En grym start.

Så här säger vi om kvällens uppställning:

Österrike
Ronny:QX QX Ken: QX QX

Ronny: Adele-doftande soulpop som inte fastnar. Nästa!
Ken: Egentligen är det inget större fel på den här låten, en godkänd radiodänga, men det finns ingenting här som stannar kvar eller griper tag hos mig. Har dock chans att ramla vidare till finalen, om inte annat för uppmärksamheten man får av att vara först ut.

Estland
Ronny: QX QX QX Ken: QX QX QX

Ronny: Klassisk euroballad med gravid sångerska i vit klänning. Vackert och felfritt, och garanterat bortglömt i samma sekund hon sjungit klart.
Ken: Vackert, sprött, men ack så lättglömt. Esterna får hålla tummarna hårt för att inte det klassiskt dåliga startnumret ännu en gång ska agera förutsägbart. Förtjänar dock en finalplats långt mycket mer än flera av kvällens andra ballader.

Slovenien
Ronny: QX QX Ken: QX

Ronny: Trist danspop som känns som nåt som urvalsjuryn till Melodifestivalen sorterar bort i parti och minut.
Ken: Den här låten har ju allt jag borde gilla: Ett bra modern, beat, coola dansare och en bra sångerska. Men tyvärr, det som borde bli så kul är bara tre sönderproducerade minuter av ingenting.

Kroatien
Ronny: QX QX Ken: QX QX

Ronny: Herrkör på sex personer i folkdräkts junger balkansk folkvisa. Okej, men inte mer.
Ken: Manskörer är vanligen något som får mina öron att vika sig och eksem att bryta ut, men det är faktiskt något i den här kroatiska klapan som berör mig. Det statiska numret och den obefintliga kamerakollen är dock oroväckande.

Danmark.

Danmark
Ronny: QX QX QX QX Ken: QX QX QX QX

Ronny: Jag har älskat den här låten sedan den tävlade i den danska uttagningen och det gör jag fortfarande. Den etnopopiga trumblingade låten lyfter med snygga trumslagarsnubbar och Emelie de Forests sång. Igår natt kom jag på mig själv med att jag nog inte kan se någon annan vinnare än den här. Given i final och bäst i år.
Ken: Storfavoriten är fortfarande gjuten i finalen, men varje gång jag ser den så tycker jag den känns lite för vag för att vara en vinnare. Möjligen beror det bara på att det inte är en hit av Euphoria/Satellite-kaliber, för jag kan samtidigt inte se något annat vettigt alternativ, och Emelie känns full av självförtroende. Sveriges tolvpoängare i kväll?

Ryssland
Ronny: QX QX Ken: QX QX

Ronny: Fredspekoral med duktig sångeska och Erik Linder-kör. Mossigt, men inte uselt.
Ken: Den här översvulstiga balladen kan förmodligen bli livsfarlig i finalen, men usch vad jag avskyr dess frikyrkliga anslag och klyschiga fredsbudskap. Blä. Och jag vill inte till homofoba Ryssland 2014.

Ukraina.

Ukraina
Ronny: QX QX Ken: QX QX QX

Ronny: Jag börjar verkligen att tycka illa om den här. Dels för det urfåniga greppet med att en ”jätte” bär in sångerskan, dels för att det känns som att sångerskan inte förstår ett ord hon sjunger av den här nonsenstexten om fjärilar och gravitation.
Ken: Hela grejen med jätten är ju lite märklig, men supervackra Zlata har en bra pipa och ett stycke snyggt, om än lite otydligt, Eurovision-bidrag med många ingredienser. Stensäkert i final.

Nederländerna
Ronny: QX QX Ken: QX QX QX QX

Ronny: Jag tycker det är urfint med de flygande fåglarna i bakgrunden för det passar låten som känns som hämtad ur en David Lynch-film. men jag tycker också att detta är såå tråkigt. Aldrig att den vinner hela alltet.
Ken: Nederländernas Lana Del Rey-balad är en vattendelare. Antingen tycker man både den och numret är supertrist, eller, som jag, så älskar man dess gammeldags anslag och den avskalade scenshowen med Anouk ensam ute på den lilla scenen. Snälla, snälla, låt Holland äntligen få ta sig till final!

Montenegro.

Montenegro
Ronny: QX QX Ken: QX QX

Ronny: Gapigt säger farfar Ronny och frågar sig varför de har rymdhjälmar på sig.
Ken: Den här låten avskydde jag i början, men efter att ha vaknat med den i skallen alldeles för ofta för att det skall kunna kallas normalt ett tag nu så har jag faktiskt fallit till föga. Det är ju lite bra! Rappande montenegriner är kanske min nya grej?

Litauen
Ronny: QX QX QX Ken: QX

Ronny: Egentligen spelar det ingen roll vad jag skriver för ni kommer ändå bara att tänka på sångarens extremt märkliga ögonbrynsövningar i den här Coldplays-lightlåten. Jag tycker det är en rätt bra låt i botten dock.
Ken: Jag var besatt av brittpop under hela nittiotalet, men det här litauiska försöket att koka ihop ett Eurovision-bidrag med alla de klassiska ingredienserna därifrån lämnar mig helt iskall. Usch. Och de där ögonbrynen hemsöker mig om nätterna.

Vitryssland.

Vitryssland
Ronny QX QX QX QX Ken: QX QX QX

Ronny: Det här har blivit en favorit för mig under de senaste dagarna. Energisk latinopop med snygg brud i kortkort klänning är ju liksom inget jag motar i grind. Åh vad bra!
Ken: Generisk Eurovision-pop som vi sett otaliga gånger förut, men med discoboll-entré, sjukt kort glitterklänning och en standard koreografi som sitter som en smäck så lyckas vitryssarna ändå sälja in denna ospännande produkt så bra att jag inte kan låta bli att gilla den ändå.

Moldavien
Ronny: QX Ken: QX QX QX

Ronny: Två kul saker med det här numret: Bel Ami-kvartetten som spelar flygel i numrets början, och att sångerskans kjol blir en projektorduk. Annars tycker jag verkligen att det här är något av det tristaste i årets tävling. Totalt intetsägande smörja.
Ken: Jag kan inte ett ord rumänska/moldaviska och märkligt nog är det kanske just därför som jag blir så berörd av den här annars ganska anonyma balladen (som de flesta mest minns på grund av Alionas gigantiska kjol). Inte alls en lika gjuten finallåt för landet som när låtskrivaren Pasha Parfeny tävlade ifjol, dock.

Irland.

Irland
Ronny: QX QX QX QX Ken: QX QX QX QX

Ronny: Kan ett nummer bli mer bögigt liksom? Avklädda hunkdansare med svettiga tribalmålningar, europoppig låt med enkel refräng och en läderklätt med söt sångare med örhänge. Pride nästa!
Ken: Låten som växt mest för mig under veckan här – och jag försöker inbilla mig att det inte bara beror på det superbögiga numret, utan på att jag faktiskt gillar den här låten (som lätt skulle kunna gå vidare från vilken Melodifestivalsdelfinal som helst).

Cypern
Ronny: QX Ken: QX

Ronny: Ni säger ballad med cypriotisk cougar , jag säger kisspaus.
Ken: Nope, det här går in genom ena örat och sedan ut genom det andra innan jag hinner säga zzzzzzzzypern. Spring på toa, snart blir det roligare.

Belgien.

Belgien
Ronny: QX QX Ken: QX QX QX QX QX

Ronny: Nej, jag kan inte riktigt förstå hur alla i min omgivning älskar den här. Det är ju bara en väldigt simpel poplåt med en rätt okarismatisk sångare.
Ken: Nederländerna i alla ära, men min ohotade favorit i den här semifinalen är deras grannland Belgien. Roberto ser livrädd ut på scen, men låten är ett litet briljant stycke discopop med dubstep break som bara växer och växer under sina tre minuter. Heja Belgien!

Serbien
Ronny: QX QX Ronny: QX QX

Ronny: Tre serbiska flickor i gräsliga kläder sjunger en okej poplåt som skulle må betydligt bättre av en roligare produktion.
Ken: Det här alltså fortfarande en låt om en tjej vars goda och onda samvete slåss om hennes uppmärksamhet – men ängeln och djävulen i förhandsvideon har nu bytts mot en outfit som ser ut som om Willy Wonka kräkts på tjejerna…

Så, det viktigaste: Dessa går till final.
Danmark
Ryssland
Ukraina
Irland
Belgien
Montenegro
Vitryssland
Litauen
Moldavien
Österrike