Vinterfestivalen Pink Christmas har, till och från och mer eller mindre stort, arrangerats i Stockholm sedan 2004. I år har företagarföreningen Stockholm Gay Life beslutat att på allvar sätta festivalen på Sveriges hbtq-karta och har gett två minst sagt erfarna festivalarrangörer i uppdrag att få fart på julfirandet i rosa skimmer!
– Lite rosa i vintermörkret är aldrig fel, säger Alf Kjeller till QX. Det är dags att vi precis som andra städer i Europa hittar på lite event och evenemang under hela året. Det ska bli jättekul att lägga ett rosa filter över Stockholm under en vecka.
Alf Kjeller är sedan känd som Stockholm Prides tidigare festivalchef och har funnits med i sommarfesten sedan starten. I år kunde man dessutom se honom rådda med QX tältområde såväl på West Pride i Göteborg som i festivalområdet i Stockholm.
Den andre ”generalen” för Pink Christmas är Anders Selin som varit ordförande såväl i RFSL, Stockholm Pride som i Riksförbundet Hbt-socialdemokraterna och som i sitt yrkesliv dessutom arbetar med bland annat konferenser och festivaler.
– Hbt-Stockholm har så mycket att erbjuda, året om, säger han till QX. Även om vi själva ibland inte tror att det finns så mycket att göra. Vi är nog många som ibland lite slentrianmässigt säger att Stockholm är en rätt död hbt-stad, men det stämmer inte. Stan har massor av att erbjuda och lucia känns som ett bra tillfälle att påminna oss och inresta turister om det.
Pink Christmas 2013 pågår mellan den 9-15 december och programmet är nu på väg att formas av redan existerande evenemang den veckan, som exempelvis Regnbågsmässans Gay Jul den 15 december liksom SLMs mixade julfest den 14 december. Dessutom planeras julmarknader och ett Queert Luciatåg och Alf och Anders arbetar nu för högtryck med existerande gay- och gayvänliga ställen för att ta fram mer specialevenemang under veckan.