– i kväll gör Super-Peter entré i rutan

SVT:s Barnkanalen hörde av sig till dragshowartisten Peter Englund och frågade om han var intresserad av att vara med i en barnsatsning där han skulle göra om kläder och prylar från förråd och vindsgömmor till fantastiska utklädningsdräkter till barn. Snart var ”Super-Peter” född och konceptet för programmen är som följer: I början av varje program är Peter den arbetande grå kontorsråttan som när han hör ett nödrop från ett barn går in på toaletten och med hjälp av badrumsmattor, tvålflaskor och handdukar förvandlas till blå och rosaklädda hjälten Super-Peter som flyger till barnens undsättning och ser till att de får en fantastisk makeover och blir utklädda till sina drömfigurer.
– Desto mer uppfinningsrika lösningarna är, desto nöjdare är barnen, berättar Peter. Häromdagen blev ett videoband en peruk. Det är återanvändning av högsta klass, och ett av budskapen i programmet är att man ska använda fantasin till att skapa. Här får barnen tänka själva och vara med hela vägen, från idé till genomförande.
Du klär dig med typiskt kvinnliga attribut och heter Peter. Det känns också som ett slags budskap?
– Jag vill heta Peter och inte ha ett påhittat namn. När jag jobbar med drag så heter jag ju alltid Peter. Det kändes viktigt att få med mig det in i det här projektet. Det var olika namn på gång från början, som Pytte och gud vet allt. Men jag är inte så fjollig, så det skulle bli svårt att spela någon figur som inte är jag. Och produktionsbolaget ville också att mycket av mig själv skulle speglas i karaktären. Det ska ju också kännas äkta för ungarna.
– Någon gång har barnen frågat ”Du är kille va? Varför har du kjol?” och jag har svarat ”För att jag tycker att det är kul.” Och så nöjer dem sig med det. Visst, det är lite genustänk bakom det här, men det viktiga är ju att barnen tycker att det är ett bra och kul program.
Vad har Peter Englund och Super-Peter gemensamt?
– Vi är båda samlare av stora mått (skrattar). Jag har inte slängt en grej sedan jag började med Diamond Dogs och har ju gjort det mesta själv eller i alla fall tillsammans med fantastiska medarbetare i olika projekt. Det har ju varit en liten omställning för mig att ha medarbetare omkring mig som hjälper till med allt.

Superdräkten, 18.45, Barnkanalen