Qruiserbloggaren Adon Gerdes har hamnat i ”final” i sajten Finest gala den 12 mars. Han tävlar i den nya kategorin Årets HBTQ-bloggare där totalt 10 olika bloggar med gay/hbtq-teman går att rösta på.
– Det här känns väldigt roligt för mig och jag har inte riktigt fattat att det händer än, säger Gerdes till QX. Att min blogg är poppis njuter jag av varje dag! Men att mina läsare utan att jag visste om det nominerat mig kom som en överväldigande chock!
Förutom Årets HBTQ-bloggare är Årets DJ/Producent och Årets Engagemang två nya kategorier i den gala som Finest har på Café Opera.
– Vår ambition har alltid varit att Finest Awards är ett pris som ska spegla vår samtid. Det märks även på årets gala där vi lyfter fram bloggkategorin årets engagemang. Tittar man på året som gått så kan man konstatera att bloggarna har blivit allt mer medvetna om vilken makt de faktiskt har, säger Alexander Erwik, chefredaktör på Finest.se i ett pressmeddelande.
Adon Gerdes har tidigare varit engagerad inom RFSL och säger till QX att det var naturligt för honom att välja Qruiser och QX som bloggportal eftersom han fokuserar på gaykulturen.
Han har bloggat tidigare, då när han bodde i Australien. En blogg som inspirerats av humoristiska inlägg han la upp på Facebook. Men, säger han, den var spretig.
– Även om Blogg Adon som började med namnet ”O My God” också var ganska spretig från start, hade jag en tydligare tanke med hur jag ville att bloggen skulle se ut. Nu har den en ganska tydlig HBTQ-profil där jag fokuserar på Gay Rights, gaynöjeslivet och homohumor. Jag gillar att bland annat använda mig av stereotyper när jag skriver inlägg av humoristisk karaktär, men det är alltid med mycket värme och respekt i sinnet. Tanken är inte att kränka, utan att få folk att skratta, känna igen sig och le.
Adon Gerdes är ett typexempel på det Alexander Erwik lyfter med ”dagens bloggare”, engagemang och medvetenheten om att man påverkar.
– Reaktionerna från läsarna på blogg ADON är många och nästan uteslutande positiva, säger Gerdes. Jag får en hel del privat meddelande om uppmuntran till att fortsätta. Och det är framför allt inlägg som berör homoaktivism och humorinslag som får folk att reagera. Det ger mig en bra indikation på att folk vill läsa om roliga saker som får dem att le. Men också om läsarnas empati och solidaritet för bögar, flator och alla HBTQ-personer som faktiskt fortfarande måste kämpa för sina rättigheter.
Förutom Adon är Jennie Larssons blogg Emma, bloggen Till Daniel, Majsan Kellers blogg på Finest, Lady Dahmer, Amir Akroutis Gaybloggen, Dennis M, Andreas Näsström, Andreas Lundstedts blogg på Amelia och Mon Ami Mio nominerade.
Vinnaren utses genom röstning på hemsidan finestawards.se och innehåller förutom en rad blogg-kategorier även kategorier som Årets Modebutik, Årets Bäst Festklädda och Årets Nattklubb/Klubbkoncept där inga renodlade gayklubbar nominerats men väl Slakthuset, med Martin Johanssons satsning på ett gayrum, och gaytäta Berns 2.35:1 liksom Huset Under Bron finns med