Är det första gången du sökte och varför vill du vara med i Idol?
– Jag blev tillfrågad av produktionen att söka redan förra året, men det var först detta året efter en tuff tid i livet som jag tackade ja, och det var ju tur!

I dagens Expresen berättar du att du var sjuk för ett år sedan..?
– Ja, för drygt 1,5 år sedan fick jag beskedet om en tumör efter en tids smärta. Det tog över sex månader från dess att läkarna upptäckte den till att jag fick den bortopererad. Det var först efter operationen som jag fick veta att tumören i sig var ofarlig, men det kommer alltid finnas ett mentalt och ett fysiskt ärr.

Så det blir en känslosam presentation och audition… Hur kände du om att Alexander öppnade sig för dig om sin sjukdomssitutaion när han var ung?
– Jag blev väldigt berörd. Vi fick verkligen en ”connection” kände jag. Det kändes väldigt bra att få den kontakten.

Du har precis släppt en singel, berätta om den!
– Det är samma låt som jag framförde för Idoljuryn, I’ll go. Den släpptes i onsdags på iTunes och Spotify med tillhörande musikvideo. Jag skrev I’ll go i samband med avslutet av en väldigt jobbig relation och beskedet om tumören. Det har verkligen varit den bästa sortens terapi, att få skriva av sig, men I’ll go betyder extra mycket.

Vilken typ av musik vill du göra?
– Jag gör och vill syssla med pop/soul/RnB. Det allra viktigaste är att allt ska vara autentiskt. Jag vill att människor som lyssnar på min musik ska känna igen sig på olika sätt. Därför vill jag oftast inte förklara i detalj vad en låt handlar om. Jag vill att fansen ska hitta sin egen koppling till min musik

Vem av Idolerna från tidigare säsonger är din favorit och varför?
– Det finns många bra. Jag måste nog påstå att Daniel Lindström och Darin tillhör de bästa. Daniels röst är den bästa i Idols historia och Darin är en grym artist!

Är du singel?
– Ja, just nu är jag singel… så killar, skriv ett hej!

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att få göra klart min EP, Almost Naked, som ska släppas i höst. Att fortsätta få vara frisk. Att jobba med musik hela livet. Och skaffa pojkvän någonstans i allt det roliga.

Idol, TV4, 20.00, i kväll

Erik Nielsen
Erik Nielsen