– Idol-Fanny berättar om näthatet, att komma ut och vilken typ av brudar hon gillar

Först: Jag har intervjuat nästan alla Idol-deltagare genom åren och jag måste säga att jag aldrig, i ett sånt här tidigt skede av tävlingen, träffat någon som känns lika avslappnat, självklar och öppen som Fanny. Det känns som att jag pratar med en artist som varit med ett tag och som är supervan att svara på frågor men som är spontant öppen, supertrevlig och känner sig totalt trygg i sig själv. Fanny är helt klart en favorit inför kvällens första fredagsfinal.

Hon kom ut i 15-16 årsåldern och det gick förvånansvärt bra. Både hennes mamma och storasyster var ett fint stöd. Pappan, från Portugal, messade hon med.
– Pappa och jag hade kontakt via sms och jag frågade vad han tyckte om människor som är gay. Jag var lite rädd för svaret, men så skrev han att all kärlek är bra kärlek. Det var nog det sista jag tänkte att han skulle svara, så jag blev jättelättad.Jag fick så positiv respons av hela min familj och jag tycker så synd om dem som inte har samma stöd.
I en artikel i Aftonbladet i veckan skrevs det att Fanny råkat ut för näthat och elaka kommentarer.
– En del skriver att jag inte ser ut som en typisk tjej, att ”du är äcklig för att du är gay”. Någon skrev ”Du är precis allting en kvinna inte ska vara”. I början tog jag åt mig, men sen… När någon skriver att jag ser ut som en kille så gör det mig inget att jag gör det, det är liksom inte en förolämpning att säga det. Det som stör mig är att dom som skriver tycker att det är negativt. Jag fattar inte varför folk vill en illa, jag har ju inte gjort dem något.
Har du stött på hat eller blivit retad förut?
– Det kan ha varit en kommentar ibland, men aldrig så här. Men, alltså, hela den här Idol-grejen innehåller så mycket positivt så det här är bara en del. Jag låter inte det här trycka ner mig.

Det låter som du har jättestarkt självförtroende och är väldigt säker på vem du är?
– Jag har inte jättestort självförtroende, men jag är väldigt öppen som människa så det kan nog uppfattas så, jag är väldigt säker på vem jag är. Fast jag fick kämpa lite häromdagen när vi skulle stajlas. Jag var rätt nöjd med håret som det var, men frisören ville klippa lite grann och det blev inte alls som jag ville ha det. Hon gjorde en vågig lugg, och det var inte alls jag. Hon sa att hon ville ge mig en lite mer feminin look för att det innan såg så hårt och maskulint ut. Men jag sa att jag inte bryr mig om det ser feminint, maskulint eller androgynt ut: Jag är ju jag. Jag har inget behov av att ändra mig till nåt som inte är jag. Så då blev det att vi snaggade sidorna istället och nu är jag nöjd.
Var det givet att vara öppen under hela Idol-resan?
– Ja, det tycker jag. Sen fattar ju folk att jag är gay för att jag ser ut som uppfyller den här stereotyp-looken. Jag tror att tjejer som är gay ser att jag är gay.
Både Cissi Ramsby och Mariette har blivit stora inom gaykretsar och uppträtt på pridefestivaler och gayklubbar, är det något du ser fram emot också?
– Ja, absolut! Det skulle vara jättekul. Jag fick faktiskt en förfrågan från en gayklubb, Moxy, om att spela där efter Idol och det kändes hur kul som helst.
Vilken typ av brud går du igång på?
– Alla tjejer jag gillat har haft långt mörkt hår och med ögon som varit magiska. Och tatueringar är ju jättesexigt, även om det såklart inte är ett krav.
Så slutligen, samma fråga som all deltagare genom åren fått: Hur gay är du på en skala från ett till tio?
– Elva.