– MTV:s Faking it är en ny gaysnackis

Ni hör, tv-serieklimatet har ändrats en del. Nu är det gaysen i skolan som är coolast och får respekten. Redan i första avsnittet outar en bög tjejerna på en stor fest och alla jublar över de två nya flatorna i skolan. Snart kampanjar hela skolan för att paret ska bli homecomingqueens.
Karma är med på charaden från start medan Amy först känns mer skeptisk (”I dont even like to look at my own vagina”). Men Karma står på sig och driver igenom påhittet (”Everyone has a lesbian phase in college, we are just moving ours up”). Och snart visar det sig att Amy kanske har starkare känslor för Karma än bara vänskapliga.

Serien har gått bra i USA och gavs nyligen en andra säsong. Men den har också fått kritik för att den förväntades driva med flatkärlek, kvinnlig sexualitet och att vem som helst kan fejka eller välja att vara lesbisk.
Carter Covington, själv bög, är mannen bakom serien och han förstår kritiken men tycker att man ska följa serien istället och se en ung tjej som kämpar med sin egen sexualitet.
– Javisst, vi driver med stereotyper men stereotyper finns och vi vill skildra den riktiga världen. Det intressanta i den här serien är att jag inte behöver försöka göra gaykaraktärerna som alla andra. I Faking it är det dom som sätter reglerna.

QX fick ett snack med Katie Stevens som spelar Karma.
– Jag gillade budskapet om att gayteens, som ofta ses som udda i andra serier här ses som unika och blir de mest populära. Eftersom jag vet att verkligheten inte ser ut så tyckte jag att det var en viktig och bra vinkel på serien.Katie beskriver Karma som en tjej med stort hjärta men mycket naivitet. När hon och bästa vännen känner att de inte passar in i någon klick så hittar de på att de är flator för att bli poppis.
– Mina flatkompisar gillar serien och tycker att den skildrar saker som man i vanliga fall inte ser på tv. Jag har dessutom upptäckt att vi har två lesbiska i Kanada som ser varje avsnitt och sedan har en show på youtube som heter Faking It-fridays där de går igenom vad som händer i programmet. Jag måste träffa dem och bli kompis med dem känner jag!

Katie hade flatkompisar redan under skoltiden som var stolta och öppna, och det inspirerade henne att kämpa för det hon själv trodde på och våga vara sig själv.
Vad säger du om att serien fått kritik om att inte ta flatkärlek på allvar?
– Jag vet att folk var skeptiska till upplägget i början, de tyckte det lät illa. För man kommer inte ut och är poppis. Men vad som händer med Amy under seriens gång ändrade det. Tjejer kommer fram och säger att de är glada att dom gav serien en chans, och när vi besökte ett gaycenter i Los Angeles så reste sig ett flatpar upp och sa tack för att de tyckte att serien skildrar vad de kände i highscool. Det var en ära att höra.

Faking It visas på söndagar på MTV