– Jag hoppas NRK-teamet tycker jag är bra på att sy, säger Walter Heidkamp om varför han tror att han blev utvald som en av de tävlande i norsk TVs serie Det Store Symesterskapet som får premiär på onsdag kväll.
– En annan förklaring kan vara att jag fyller de flesta kvoterna som till exempel ålderskvoten, homokvoten, invandrarkvoten, hivkvoten och drogkvoten, förklarar han med ett skratt.
Walter Heidkamp flyttade till Norge 2008 efter en lång tid i Stockholm där han bland annat arbetade på RFSLs Hivkansli. Ursprungligen från Värmland, var steget till Norge kanske inte helt exotiskt.
I Oslo har han fortsatt att engagera sig i arbetet för att uppmärksamma hiv och aids genom Helseutvalget och det egna coachföretaget.
Via sin blogg på Qruiser håller han även svenskarna informerade om bland annat hiv och aids.
Att han kommer nå långt i programserien tror han kommer bero på att han är ”gal og crazy”, att han är öppet med sin hivstatus och såklart han tycker om att väcka uppmärksamhet med sina färgstarka kreationer.
– Öppenhet om sin hivstatus är ett kraftfullt verktyg för att minska självföraktet och fördomar knutna till hiv, säger han. Det gäller alla dessa små hemligheter vi går omkring och bär på. Få upp dem i dagsljuset så blir det inte längre så farliga, säger han.
Och såklart avslöjar han inte hur det går i Det Store Symesterskapet. Men ratta in NRK1 onsdag kväll och följ kampen mellan de åtta kvinnor och män som syr för att bli utsedda till Norges bästa amatörsömmerska.
Har du inte tillgång till NRK så kan du följa med på Walter Heidkamps blogg på Qruiser där han efter vart kommer släppa information och ge kommentarer.