Tre dagar kvar till World Aids Day-galan, hur känns det Peter?
– Det känns bra och ganska lugnt i hjärttrakten även om kraven ökar för varje år. Det här är den sjätte World Aids Day Galan i ordningen och vi vill så klart överträffa fjolårets gala på alla sätt. Det är ett jättefint gäng som kämpar med sponsorer, insamlingar och produktionen av galan och det är nog anledningen till att jag ändå känner mig så pass lugn trots att det är så lite tid kvar…
Vart går pengarna i år?
– Pengarna går i år till Noaks Ark, som har funnits och stöttat hiv-positiva sedan 1986. Noaks Ark är en organisation som har gjort – och fortfarande gör – så mycket bra för hivpositiva och deras vänner och anhöriga. Jag tänker kanske framför allt på arbetet med de socialpsykologiska aspekterna av att vara smittad. Med fungerande mediciner mår man oftast fysiskt bra som patient idag, men det är svårare att få bukt med stigmat runt hiv och hiv-smittade eftersom kunskapsnivån är förvånande låg hos många runt omkring, inte minst inom vården.
– Noaks ark har också en ”snabbtest-service” vilket innebär att man kan testa sig diskret och få svar på femton minuter och det gör att man slipper den långa väntan på testresultat som kan vara stressande och kanske gör att man hellre låter bli.
– Att testa sig är ju det bästa sättet att hejda spridningen av hiv eftersom vi då dels får kontroll på smittan och kan må bra med hjälp av medicineringen som är så pass bra idag att de flesta kan leva ett helt normalt liv och inte för smittan vidare.

Hur mycket pengar drog ni in på galan förra året och vem fick dem?
– 200.000 kr som gick till RFSL Ungdom och RFSU.
Berätta, vad kommer gästerna att få vara med om i år på galan?
Sofia Wistam och jag är konferencierer och det kommer som vanligt bli skratt och gråt, cirkus, varieté och faktiskt magi! En hemlig gäst av dignitet är på gång, men jag kommer inte att ha fakta på bordet förrän på måndag eftermiddag. Artister som Shirley Clamp och Peter Jöback får sällskap av Ann-Louise Hanson och Timoteij och även Lise och Gertrud, Erik Linder med flera. Dragshow ligger mig som bekant varmt om hjärtat och i år finns live-sjungande Robert Lukian och Drugs med och även mina egna Diamond Dogs och Diamond Dogz (dansbandsgruppen, red.anm.).

Jag gissar att det sitter en och annan celeber gäst i publiken i år också, kan du avslöja några namn redan nu?
– Prinsessan Christina finns på plats även i år för att dela ut pris till årets hederspristagare som är en person som jag anser vara en av en moderna tidens hjältinnor; Ulla-Britt Persson som kallades ”aids-prästen” på åttiotalet och nittiotalet. För övrigt är det en salig blandning av artister och skådespelare som är engagerade i frågan och så klart den viktigaste komponenten av alla; den del av befolkningen som tycker att World Aids Day galan är något som är viktigt att ge sitt stöd till för man ska aldrig glömma att den blotta närvaron på galan gör att man visar för vänner, bekanta och social media att man bryr sig och att hiv inte längre behöver vara den tysta sjukdomen.
Hur lång kommer galan att vara i år?
– Galan kommer att vara exakt två timmar och tjugo minuter inklusive paus.
Biljetter köper man på ticnet va?
– Biljetter finns på Ticnet i tre kategorier. Guldbiljett för 995 kr, vilken inkluderar Rivals superfina buffé, välkomstdrink, ett glas vin till maten, en goodiebag och självklart även showen. Silverbiljett för 295 kr inkluderar showen och Bronsbiljett för 95 kr likaså. Bronskategorin är till för studenter. Samtliga kategorier får sittplats i Rivals supersköna fåtöljer och dessutom får man ta med sig vinglaset in i salongen och det uppskattar våra gäster.

Vilket är ditt bästa minne hittills från de tidigare WAD-galorna?
– Det måste vara från den första galan 2007 när vi höll till på vackra Subtopia i Norsborg och bussade ut gäster och artister. Shirley Clamp, Alcazar, Pay-tv och Carina Lidbom var med på scenen och även Diamond Dogs som då var avsändare för galan. Det var en otroligt känslomässig kväll och många grät sig igenom hela showen och jag tror att det berodde på att det då var så extremt tyst om hiv. Man får aldrig glömma att det fanns en tid innan Jonas Gardells fantastiska Torka aldrig tårar då stigmat runt hiv var kompakt. En kort tid senare kom Andreas Lundstedt dessutom ut som hiv-positiv så den där kvällen 1/12 2007 är fortfarande otroligt känsloladdad.
Vad är du mest orolig för inför måndagen?
– Jag är faktiskt mest orolig för att jag inte ska klara av att hålla mig från att försöka få Sofia Wistam att skratta på fel ställe i showen…

Ballongsläpp på Hötorget på lördag:
– 2013 anordnade vi ett ballongsläpp av hjärtformade röda balloger och släppte dem till väders på Hötorget för att vi ville hedra de som har avlidit i aids och deras anhöriga. I år gör vi samma sak lördag 29/11 och jag hoppas att det blir en tradition som återkommer varje år. Vår facebookgrupp säger att drygt 400 personer ska dyka upp vid 14.45 på lördag för att vara med när vi släpper ballongerna och om även förbipasserande stannar till så kan de bli ett väldigt mäktigt ögonblick. När ballongerna steg mot den knallblå himlen förra året så bildade de ett hjärta långt där uppe och alla församlade var förundrade. Ingen förväntar sig att himlen är lika blå eller att ballongerna formar det där hjärtat i år men oavsett kommer det att bli en fin inledning på World Aids Day Galan 2014.