I tre dagar kommer SLM Stockholm fira att man i 40 år berett en plats för killar som gillar läder, gummi, uniform liksom BDSM och kinky sex. Efter förebild från Köpenhamn och Göteborg och säkert inspirerade även av den då redan existerande, men idag avsomnade klubben Lodge 70, startades Stockholmklubben den 13 sept 1975 hemma hos Stig på Söder.
Sedan starten har legendariska fester arrangerats under namnet Baltic Battle på allt från tunnelbanan (jo det stämmer klubben hyrde ett tåg och åkte fram och åter utmed gröna linjen medan allsköns härligheter pågick i vagnarna), till Mariahissen, Docklands ljuvliga lokaler liksom i en av dockorna på Beckholmen och numera på dagens kanske mest passande lokal, Slakthuset!
Och klubben var tidigt ute med egen fast lokal. Först höll man dock till i Källaren Moldau på Knivsöder (Hornstull) för att hitta sin egen läckra källare med livsfarligt brant trappa på Skeppar Karls Gränd följt av Gåsgränd, bägge i Gamla Stan och till dagens Wollmar Yxkullsgatan.
På Wollmar Yxkull har man sedan inflytten 1990 haft öppet varje onsdag, fredag och lördag och flera dagar till i veckan för specialevent. Och detta helt byggt på frivilliga krafter.
Som sig bör har klubben genom åren haft en rad interna debatter som förutom det vanliga i föreningar kring kemibrist, vem gör mest och ekonomi, huvudsakligen har rört synen på kläd-regler! Läder och gummi liksom uniform, ”cowboy” med chaps och grovarbetarkläder är grunden såklart och varje ny fetisch har kämpat hårt för att bli accepterad! Skinhead med obligatoriska kängor kom till på 90-talet och efter hårda stridigheter om lämpligheten har så även sportkläder kommit på plats.
En pågående stridighet handlar även frågan om hur strikt man skall vara. Liberala tider följs av hårt reglemente som i sin tur luckras upp efter vart. Som sig bör!
Föreningen har faktiskt även en politisk agenda som dock inte alltid basunerats ut! På Pride syns föreningen i paraden med sin blå, svart-vita flagga prytt med ett rött hjärta och förra året fanns även en (inhängnad) fetisch-del i PridePark. Allt för att öka förståelse och acceptans för alternativa livsstilar och sexualitet. När Storbritannien fängslade några läderbögar på 90-talet för att de spelat in en sexfilm där det tydligt framgick att fler än två var med i leken – jo så såg lagarna ut då, endast två helt privat kunde man ha sex utan att straffas – samlade klubben i pengar tillkillarnas försvar.
I stadgarna klargörs även att föreningen är demokratisk och aktivt arbetar mot rasism. Uniform i all ära men några olämpliga uniformer från andra världskriget är helt bannlysta.
Just läderkläder och den senare tillkomna skinhead-stilen har ibland förvirrat utomstående som fått för sig att det är ett tecken på extremhöger-kopplingar och lädervärlden. Inte bara i Sverige, där Leif G.W Persson i ett utbrott mot fotografen Elisabeth Ohlson-Wallins Läderbögs-bok passade på att utse SLM-killar till nazister hela bunten, utan även i en lädertät stad som Hamburg.
Innan Berlin blev Lädervärldens huvudstad, var det bögläderfesten i augusti kring fartyget Cape San Diego och Toms Bar i just Hamburg som var årets stora händelse. Vid en av dessa kom polisbilar farande i högsta fart efter att medborgare rapporterat att en stor samling högerextrema rörde sig på stan. När polisen kom fram såg de snart att det helt enkelt rörde sig om partysugna läderkillar i sina allra finaste kalas-kläder!
I en mailkonversation med den svenske professorn Persson frågade jag vad han fick idén om att läderbögar var nazister ifrån. Svaret blev lite förvånande för att komma från en välutbildad vuxen man, ”jag har googlat!”.
Så de politiska markeringarna i SLMs stadgar kanske har en funktion trots det självklara.

Kalasmiddagen som blev SLM

Men när nu SLM i tre dagar festar loss för att fira sina 40 år av kärlek, fest, smisk och pisk är det knappast Perssons tosserier som man bryr sig om.
Torsdag kväll är det Öppet Hus i arrangemang av föreningens unga medlemmar. Fredag kväll inleds med galamiddag för grundarna, styrelsen, hedersmedlemmar och tillresta representanter för klubbarna i Norden. En middag där grundarna kommer att hedras, men också, säkert, alla de inom SLM-världen som gick bort i sjukdomen aids. För just lädervärlden blev hårt drabbat när hiv började spridas. Så som i hela gayvärlden, blir därför fest alltid färgat av minnet av alla de som försvann som en följd av Katastrofen.
Efter middagen är det öppet för medlemmar på klubben och där kan man, liksom på Side Track, Torget och Läderverkstan köpa biljetter till den stora jubileumsfesten på lördag kväll. Ärligt! SLMs stora fester är fantastiska! Så nära Berghain och Berlin du bara kan komma i Stockholm! Dresscode gäller såklart och fakta om det hittar du på föreningens hemsida

Piter Ring, nuvarande ordförande i SLM

I majnumret av QX intervjuas föreningens nuvarande ordförande, Piter Ring och berättar mer om föreningens allra skönaste sidor. Ladda ner tidningen som PDF här, eller plocka den på stan!



Missa inte att SLM har en egen jubileums-öl! Eller i alla fall ett tjeckiskt öl med en SLM-etikett! Asgod!