Göteborgs Kulturkalas pågår för fullt med gratis HBTQ-filmvecka och artister som Silvana Iman och Beatrice Eli, men det är ändå till Slottskogen, och den nionde upplagan av Way Out West, man ska bege sig för den bästa musiken och Sveriges snyggaste festivalpublik.

Sexualiteten på en artist kan väl kanske tyckas sekundär i förhållande till den musik som framförs, men nog känns det som att festivalarrangörerna tänkt lite extra på oss QX-läsare i år? SOAK kommer. Courtney Barnett, flatan som i USA kallats årets mest intressanta singersongwriter kommer. Olly Alexander i tokhyllade Years & Years kommer stå på samma scen som hans pojkvän i Clean Bandit stod på förra året. Och framåt fredagskvällen kommer självaste Pet Shop Boys bränna av Go West och alla sina andra hits från Linné-scenen.

Lägg till det favoriter från QX Speldosa som Tove Lo, Lorentz, First Aid Kit, Florence and the Machine, Little Jinder, Ellie Goulding, och så såklart svenska dansundret Galantis (vars Peanut Butter Jelly fullkomligt välte QX vagn under Stockholms prideparad) och ni förstår att det som vanligt lär fladdra en och annan regnbågsflagga i publikhavet.

Florence & the Machine från Way Out West 2012

Nytt för i år är att festivalens natt-del Stay Out West har fått ett eget festivalområde på Göteborgs bananpir och att filmdelen vuxit ännu mera. I år visas över 30 olika filmer, från de bioaktuella Amy Winehouse– och Kurt Cobain-dokumentärerna till hyllade Pervert Park. Måstet är ju så klart visningen av Dyke Hard där Iki Gonzalez, aka DAWN, kommer vara med och visa extramaterial!

Om ni ändå tvekar till varför ni borde dra till Göteborg i helgen så finns som vanligt den kanske största anledningen till varför jag älskar den här festivalen: Ingenstans är festivaldeltagarna så snygga som just på Way Out West!

Jo, jag lovar. Vackra, mustaschprydda hipsterkillar i keps trängs med skönt björniga skäggrockare, och min flatväninna intygar att exakt samma spanpotential finns i den tsunami av coola brudar som trängs framför Flamingo och Azalea-scenerna. Ytligt? Javisst. Men kombinationen sol, snygga människor och fantastisk musik är väl ändå något av det som gör livet värt att leva?

Vi ses i Slottsskogen!

Way Out West (och Stay Out West) pågår torsdag till lördag och all information går att hitta på WayOutWest

För den som vill följa festivalen på twitter är hashtaggen #wowgbg. Mig hittar ni på @oswaldspopcorn