– Visst är det lite läskigt att ge ifrån sig en så stor del av en själv i musiken, men jag har något att berätta som jag vill att folk ska lyssna på.
Erik Nielsen syntes i Idol förra hösten då han öppet och fint berättade om sin kamp mot en elak tumör, och sjöng låten I´ll Go inför en lyrisk Idol-jury. QX skrev också om Erik, som nästan nådde fram till Idol 2014s fredagsfinaler.
– Jag blev uppringd och ombedd att söka redan 2013, men var inte riktigt redo. Sedan fick jag tumören och efter sjukdomstiden kände jag att livet är för kort. Jag hade fått en frist, och ville ta chansen att kasta mig ut i nya utmaningar. Det gör jag nu.


Erik tror att det är viktigt att som ung gayartist våga vara öppen och inspirera andra.
– Jag känner inget behov att dölja vem jag är. Jag tror det är viktigt att sjunga ”boy” om texten kräver det, men inte göra en big deal om det. Tyvärr är det fortfarande en ”grej”, så jag ser det som ett uppdrag att som gay visa det öppet i texter.

Genremässigt beskriver Erik musiken som pop/soul/rnb med influenser av Justin Timberlake, Robin Thicke och Mariah Carey.

Har det faktum att du blev sjuk förändrat ditt musicerande?
– Tumören finns idag med mig som ett ärr, men inte mer än så. Jag har nog fått ett annat djup i texterna, och emotionellt vågar jag vara mer naken och autentisk. Jag är mer levnadsglad idag och bryr mig inte om vad andra tycker. Jag gör det jag vill göra och står för vem jag är fullt ut.

Erik Niesen på Spotify