I förra veckan kom annonser för den planerade Baltic Silja Pride-kryssningen ut på QX.se och hela baksidan av QX novembernummer handlar om den planerade resan.
En resa där bland annat RFSL var inbjudna att fira sitt 65-årsjubileum och flera artister var uppbokade. Men kort efter att annonseringen kom igång på allvar har arrangörerna nu valt att skjuta kryssningen på framtiden och ställa in decemberresan.
”Inför den här kryssningen kom det in en ny arrangör och arbetet påbörjades av den anledningen 6 månader senare än vad som behövdes”, säger Martin Rolinski i en skrivelse.
”Vi hade givetvis förhoppningen att vi trots det skulle nå ut och att bokningarna skulle räcka till, men tiden har tyvärr varit för knapp för att få ihop tillräckligt med bokningar.”

Till de som redan bokat resan kom under torsdagen ett SMS: ”Ni kommer att erbjudas möjligheten att boka om er resa till kommande Baltic Silja Pride i maj eller avboka utan någon avgift och med full återbetalning i de fall resan är betald.” Alternativt erbjuds de som bokat på resan att åka med den planerade turen men då till ett billigare pris.

Besvikelsen är stor bland flera av de som bokat in sig. En av de som reagerat är Peter Frejhagen som rest med gaykryssningar ofta och varit med om ändrade planer flera gånger tidigare.
– Jag har åkt på alla gaykryssningar sedan slutet av 90-talet och gillar konceptet sjukt mycket. Inte nog med att vi accepterar de sämsta restiderna för att vi är vana att ta dem till oss. Vi har slagit rekord vad gäller festande på båtarna, säger han.
– Dels mindre smickrande rekord som att kunna tömma hela båten på cava och champagne, som mer smickrande rekord som att ha noll slagsmål och oordning för vakter att hantera. Jag vet att vi upplevs som en köpstark grupp som gillar att delta vid evenemang som har ett hbtq-tema men umgänget är varför jag åker, inte endast utifrån vem som står på scenen specifikt.
Peter Frejhagen tror att för stor vikt läggs på underhållningen vilket leder till höga hyttpriser, ”som leder till för få bokningar som leder till inställda evenemang.”

Från arrangörssidan uttrycks även en besvikelse över att man inte lyckades. Nytt datum i maj utlovas och därmed större framförhållning.
”Nu när vi har den tid som behövs så är vi övertygade om att vi tillsammans med er kommer få hela Östersjön att svänga i takt med Baltic Silja Pride!”

Peter Frejhagen tipsar arrangörerna att tänka om.
– Vi hbtq-personer är en sjukt intim grupp som gillar att vara tillsammans så även om man inte känner så många så känner man en skön gemenskap och kan delta i festen med helt okända personer. Konceptet är fortfarande att åka mitt i veckan med hbtq-vänner och umgås. Mer än så behöver man inte för att sälja in idén, menar han och tycker att mottot ”The More, The Merrier” borde gälla och hoppas att det blir ”fokus på hbtq-personer som underhållning och sluta ställa in vår möjlighet att hänga med varandra i 23 timmar utan möjlighet att komma undan, säger Frejhagen.