I helgen är det biopremiär för En underbar jävla jul. Filmen om paret Simon och Oscar, spelat av Anton Lundqvist och Anastasios Soulis, som skaffar barn med sin bästa tjejkompis och bjuder in sina respektive familjer för att berätta om graviditeten under julfirandet.
Filmen är regisserad av Helena Bergström och manus är skrivet av hyllade manusförfattarduon Edward af Sillén och Daniel Rehn samt Helena.
Rollen Simon skrevs faktiskt med Anastasios i åtanke när Edward (och Helena) jobbade med honom i Stadsteaterns uppsättning av VD.
Anastasios: En neurotisk karaktär med noll stresstålighet, det var alltså jag, tack Edward och Daniel!
Anton Lundqvist kom in i bilden när Edward träffade honom för att prata om musikalföreställningen Förklädet. Då nämnde han En underbar jävla jul för Anton.
Anton: Jag blev hooked direkt när Edward sa att han ville göra en film med samma charm som Modern Family. Sen ringde Helena och frågade om jag var intresserad, och när jag hörde att både mamma (Maria Lundqvist) och Robert Gustafsson var med så kändes det spännande.
Om både barn och förälder är skådespelare så brukar barnen undvika att jobba med föräldern..?
Anton: Jag vet, men jag tänkte bara som skådespelare när jag ville jobba med begåvade Maria Lundqvist. Och allt kändes också väldigt bra fram tills att vi skulle spela in en middagsscen. När jag kom in och såg mamma vid bordet så kom ångesten. ”Nu kommer hon att avslöja mig som skådespelare. Henne kan jag inte ljuga för. ”, tänkte jag. Det kändes väldigt märkligt, men det gick bra ändå.
Killarna träffades för första gången hos Helena. De hade hört om varandra, men aldrig mötts trots att båda två varit i branschen sedan de var små.
Anton: När vi var barnskådespelare så tog han alla jävla roller. Jag gick hoppfull på varje provfilmning och sen såg man honom på alla affischer (skrattar).
Vad kan ni berätta om era karaktärer Simon och Oscar!
Anton: Vi pratade mycket innan, vad vi är för typer, och framförallt vad det finns för typer i ett förhållande. Ofta tar en den praktiska rollen medan en är romantikern. ”Stasse” är mer praktiskt lagd medan jag svävar iväg lite mer. Det var Simon som fick hålla om min Oscar när det blev tufft.
Anastasios: De kompletterar varandra bra. Det fria i Oscar var den främsta anledningen till att Simon blev kär i Oskar.
Anton: Vi ville göra ett par man kan tro på. Det ska inte vara värdeladdat när de kysser varandra, det här är en inblick i ett vanligt pars liv. Det var skönt att hitta det så snabbt och oladdat.
Båda två har spelat homo förut. Anton spelade en karaktär som är gay i filmen I nöd och lust, men klipptes ned så pass mycket att det inte ens framgår att det är en gaykaraktär. Anastasios spelade bög i både filmen Prinsesa och Jonas Gardells De halvt dolda.
Anastasios: På ett internetforum skapades en tråd om att jag var gay, och det är ju det bästa betyg man kan få.
Just skaffa-barn-biten i storyn är central och ett aktuellt ämne för många samkönade par, hur tänkte ni kring den storyn?

Läs fortsättningen här nedanför i QX novembernummer. Där berättar killarna om egna tankar kring att vara bög, favoritpar på film och om filmen innehåller kärleksscener.