– Filmskaparna om arbetet bakom En underbar jävla jul

I En underbar jävla jul ställer sig skådespelerskan Helena Bergström återigen bakom kameran för att regissera. Manuset bygger på Edward af Sillén och Daniel Rehns idé, och är skrivet av Edward, Daniel samt Helena. Duon Edward och Daniel har de senaste åren skrivit manus till flera stora produktioner i Nöjessverige, och Edward har dessutom gjort sig ett namn som teater-, show- och musikalregissör.
Idén till filmen föddes på Mykonos när Edward var där på semester. Full av optimism berättade han sedan om filmidén för Daniel. Som inte alls förstod.
Edward: Jag berättade idén urdåligt och glömde bort poängen med bögparets gravida tjejkompis Cissi. Så Daniel reagerade ganska negativt. Och jag blev jättesur (skrattar).
Daniel och Edward hade nyligen skrivit manus till Medicinen som Helena Bergström spelade i, och Colin Nutley regisserade. Så de gick till dem för att få råd, med en hemlig dröm om att filmparet skulle bli ännu mer involverade. Helena, som såg sig om efter ett nytt regiprojekt, kände direkt för En underbar jävla jul.
Helena: Så jag gick till Svenska Filminstitutet och sa: Låt de här killarna skriva en första manusversion själva och sedan kan vi komma med åsikter. Edward och Daniel skrev, och när jag läste ett första utkast fick jag svettningar. Kunde man säga så här i en svensk film? (skrattar). Det var väldigt rakt, fast kul. Men jag ville få in mer av min värme.
Första versionen hade stort fokus på killarna men när Helena kom in blev det även fokus på karaktären Cissi, vilket välkomnades av Edward och Daniel.
Edward: Vi ville aldrig göra en film enbart om två bögar, det var aldrig tanken. Vi behövde Helenas nyckel till att förstå vem Cissi var. Det hade vi inte riktigt hittat.
Helena: Jag ville berätta en story om alla: Vem man än är så har man rätt till ett gott liv. Det finns många karaktärer att identifiera sig med i den här filmen.

Läs fortsättningen här nedan där trion pratar om homoföräldrar, hur Robert Gustafssons rollfigur tror att han har förlorat sin son, och hur rollerna Simon & Oscar skapades.