– WAD-galan byter namn till Love 4 Life

Först: World Aids Day Galan byter namn till Love 4 Life Galan. Varför?
– Av två huvudanledningar. Galan var genom namnet så förknippad med just World Aids Day, den internationella världs-aidsdagen 1/12 som instiftades av FN, att det begränsade våra möjligheter att jobba för saken hela året. Den andra anledningen var helt enkelt att World Aids Day Galan var ett långt namn som i princip ingen skrev eller uttalade rätt.

Vad står Love 4 Life för?
– Love 4 Life representerar det som egentligen är grundstenarna i tillvaron; kärlek till livet och respekt för sitt eget och andras liv och vårt mål är att hjälpa till att informera folk här hemma, och i år även i Uganda, att hiv kan stoppas med två enkla hjälpmedel; skyddat sex och hiv-test.

Ni ser i år utanför Sverige när det gäller insamlingen, varför?
– Det är ett led i att jobba just på bredare front och eftersom vi har sneglat på utlandet sedan 2013 och av en slump stötte på Erikshjälpen/CRANE och deras arbete på på plats i Uganda i samarbete med artisten och låtskrivaren Peter Hallström som är upphovsman till bland annat Håll mitt hjärta och Kärleksvisan. Erikshjälpen gör fantastiska saker för barn och ungdomar i Afrika så det kändes naturligt att de blev vår förmånstagare.

Det brukar släppas en låt runt galan, vad blir årets?
– 2013 var det Diamond Dogs Dom som försvann, 2014 Shirley Clamps Din vinge och i år blir det Rickard Söderberg som sjunger Love 4 Life, en låt som är skriven av Susle Päivärinta och Nestor Geli med text av mig.

Pernilla Wahlgren & Sofia Wistam är årets konferencierer, varför?
– Sofia var konferencier även förra året när galan hölls på Rival och hon gjorde ett så fantastiskt jobb att det kändes naturligt att fråga henne igen. Hon är en av de roligaste människor jag känner. Pernilla har varit med som artist tidigare, men eftersom tjejerna har sin podcast tillsammans så var det självklart att de i år skulle dela på konferencierskapet.

Hur kan man göra om man vill gå?
– Man beställer biljetter på Billetto.se och försäljningen är öppen till eftermiddagen innan galan.

Händer det fler saker kring Love 4 Life?
– Ja, missa inte ballongsläppet på Hötorget lördag 28/11 kl 14.00 när vi släpper röda och hjärtformade ballonger till väders för att hedra de svenskar som har gått bort i aids. Man kan köpa en egen ballong på plats och släppa den samtidigt som vi släpper den stora massan ballonger. Lite som att tända ett ljus för någon man saknar. Självklart är ballongerna miljövänliga.

Vem skulle du helst vilja ha besök av på galan?
– Vad gäller artister så har vi haft otroligt fina sådana genom åren och anledningen till det är bland annat att vår bransch blev hårt drabbad under den period när vi hade de största dödstalen i aids och flertalet artister har därför förlorat en kompis eller kollega. Att ha författaren och aids-aktivisten Ned Weeks som hedersgäst skulle vara en dröm och vill man veta mer om honom så ska man se filmen The Normal heart med Mark Ruffalo och Julia Roberts.

Varför startade du med den från början?
– Den första galan var 2007 och idén från början var att göra en engångs-grej för att uppmärksamma hiv-aids som det då pratades väldigt lite om, både i pressen och bland mina vänner och bekanta. Vissa av de yngre visste knappt hur det smittade minns jag. Andreas Lundstedt var också på gång att komma ut som hiv-positiv och det kändes som bra tajming när Alcazar och Andreas också var med på galan några dagar innan han gick ut i pressen.