– Allt verkade lugnt, men ungefär 45 minuter in i filmen fick vi evakuera lokalen eftersom det inkommit ett hot. Vi fördes till en säker plats medan bombhundar och polis sökte igenom byggnaden som visningen ägde rum i. Det var både overkligt och otäckt, säger Alexandra-Therese Keining.

Pojkarna, som hade premiär i februari i Sverige, handlar om ungdomarna Kim, Momo och Bella som dricker saften från en blomma och förvandlas till killar över en natt. Filmen behandlar såväl könsidentitet som sexuell identitet och har fått stor uppmärksamhet såväl i Skandinavien som ute i världen.

Alexandra-Therese var förberedd på att det skulle kunna bli en turbulent visning då hon för ett par år sedan var i Ryssland med en annan film med HBTQ-tema, Kyss mig.
– Vi kunde inte visa Kyss mig på vanliga biografer eftersom ingen biograf vågade visa filmen, så då fick vi visa den på ett hotell med hög säkerhet, dit publiken fått smyga.
Pojkarna visades nu i en gammal nedlagd fabrikslokal och ett sjuttiotal i publiken satt på pinnstolar och såg filmen.

Eftersom de ryska lagarna ser strängt på ”homopropaganda” riktat mot unga så visste Alexandra-Therese Keining att visningen av en film som handlar om ungdomar, könsroller och flytande sexualitet kunde bli kontroversiell. Men hon hoppades ändå att filmen skulle visas och att hon kunnat hålla den planerade Q&A-stunden efter visningen. Nu blåstes allt av.
– När vi utrymde från en våning högt upp i den gamla fabrikslokalen så kändes jag allvaret, och tänkte att det kan faktiskt smälla närsomhelst. Det kändes att det togs på allvar av polisen då dom genomsökte hela byggnaden i flera timmar.

Alexandra-Therese Keining är imponerad av hur festivalen reagerade på hotet, och att hon kände att arrangörerna var ytterst mån om att de internationella gästerna skulle känna sig säkra.
– Men man blir både ledsen och förbannad. Som skandinav känns det främmande att en film kan röra upp så mycket känslor. Men det gör det också så viktigt att få vara på plats och visa filmen.
Vill du åka tillbaka?
– Absolut. Om jag får möjligheten åker jag igen, filmen har något väldigt viktigt att säga och just med den här tematiken så är jag van vid att det brukar uppröra i visa länder.
– Det som hände sätter igång så mycket tankar… Att samkönad kärlek är en verklig kamp i vissa länder är ju ingen nyhet men att gå igenom detta varje dag 24 timmar per dag krävs ett ofattbart mod.
Pojkarna handlar om rätten att vara och utforska den man är. Så länge det provocerar till hot som här – bombhot – krävs övermodiga insatser och människor som Side by Side-festivalen. De inspirerar till att den här mänskliga rättigheten aldrig får hotas till tystnad.

Pojkarna har redan visats på många hbtq-festivaler och i maj väntar Cannes-festivalen och European Film Academy i Tyskland.