På ett sätt tror jag att den tionde upplagan av Way Out West egentligen skulle kunna fungera precis som Stockholm Pride: de skulle kunna ställa vad som helst på scen och folk skulle ändå betala en massa pengar för att komma bara för att känna stämningen och vara tillsammans på Sveriges allra bästa och mest nyskapande festival. Till skillnad från nämnda pride så fortsätter dock WoW att ständigt utvecklas (i år är det fokus på alkoholfria alternativ), med att blanda breda publiknamn (Zara Larsson, Seinabo Sei) med de allra smalaste nykomlingarna – och dessutom med att samtidigt placera mängder av regnbågspersoner både på och framför scen.

I år stoltserar till exempel festivalen med en unik Sverige-spelning av ett av världens största pop-namn; öppet bisexuella Sia. Gissa om det blir allsång i Slottskogen när Cheap Thrills, Chandelier och Titanium avslutar på lördag? Vi får också en sällsynt spelning med bögikonen Grace Jones, njuta av rösten från Anhoni (tidigare Antony Hegarty) som ju blev den första transpersonen att nomineras till en Oscar i vintras, dansa till hippa DJ Arca (som berättat om sina svårigheter att acceptera sin homoxeualitet som ung i homofoba Venezuela) och kolla in The Internets coola sångerska Syd tha Kyd som är öppet gay och som tidigare kritiserat bristen på urbana artister ute ur garderoben. I kväll avslutar dessutom Morrissey, veganernas egen Bruce Springsteen, torsdagen i Slottsskogen.

Med ett visst mått av fördomsfullhet inblandad så gissar jag att det kan bli härligt flat-tätt på Göteborgs Filmstudios på fredag när några av Sveriges coolaste brudar Rosh och Cleo står på scen. Räkna med kö när förhandsvisningen på Baz Luhrmans nya Netflix-serie The Get Down (om hiphopens ursprung) och De La Souls enda festivalspelning sker samma kväll på samma ställe.

En av årets nyheter på festivalen är en femte scen med fokus på samtal, där bland annat West Pride har en talkshow på lördag (Saga Becker gästar), Elin Berge kommer tala om att vara kvinna i det offentliga rummet, Clara Henry brandtalar, RFSU och Göteborgspolisen pratar om anmälan av övergrepp, Alex & Sigge kommer prata om mjölk och Amanda Bergman kommer att sjunga. Vill man vara säker på att få plats, kan man boka bord på den nya (vegetariska, som alla andra matställen på festivalen) fine dining-restaurangen som ligger i anslutning till scenen.

Dessutom PJ Harvey, M83, Elliphant, Massive Attack, The Libertines, Full Patte-bonanza i Filmtältet, CHVRCHES, Daniel Adams-Ray, G-Eazy, Julia Holter, Mapei, Duvchi, Dua Lipa, Little Jinder och många, många fler…

Det kommer bli tre grymma dagar, även om det är gummistövlar och vindjacka som gäller, och det finns fortfarande biljetter kvar för den som är sugen. Vi ses i Slottsskogen!