Premiär ikväll för After Darks sista show…



– Åh, har du med dig fikabröd? 
Christer Lindarw sträcker hungrigt fram handen och tar kakpåsen med havre- och bondkakor ur min hand. Han går inte på någon inför-premiären-diet till den 15 september, då det är stor premiär för After Darks sista stora show This is it! på Rondo i Göteborg. I övrigt är förberedelserna igång. Hans Lidingö-lägenhet är full av framlagda kläder och väskor, och efter vårt möte ska det provas peruker innan det bär av mot Göteborg.
This is it, uppkallad efter After Darks klassiska avslutningsnummer, är en slags ”best of” och firar deras 40-åriga scenkarriär. I ett nummer byggs en scen-på-scenen som påminner om den de stod på under sent 70-tal i klubben på David Bagares Gata i Stockholm. Där gör de ett par gamla AD-pärlor. I originaldräkter, eftersom Christer sparat allt från After Darks 40-åriga karriär. I förrådet finns även Christers första dragoutfit från 1975, en tubklänning (och ja, den passar fortfarande ifall ni undrade).
– This is it! är hela After Dark-resan berättad i shownummer. Vi har uppdaterat kläder, nummer och musik, och gjort allt större och modernare. Det är som när andra artister samlar sina största hits i en show, vi samlar våra största nummer.
Showen innebär däremot inte att Christer lägger peruk och lösögonfransar på hyllan. Men det är den sista showen som After Dark gör i det stora formatet.
– Jag är ju folkpensionär när den här showen är färdigspelad, men känner jag mig trött på att sitta här på terrassen och se Finlandsbåtarna åka iväg så kanske jag samlar ett gäng och åker ut en mindre runda.
På håll backar en Silja Line-båt ut ur sin docka medan Christer lutar sig tillbaka i soffan och tar en kaka.
– Jag tror att krogshowerna är på väg att dö ut. Lena Ph, Uggla och Ledin, deras publik har flyttat med in från folkparkerna, och den typen av musikinriktade shower med publik på barstolar har ersatt klassisk krogshow där man blandar sketcher med shownummer.
After Dark är idag ett undantag. På Rondo har de klassiska middagsborden framför scenen fyllts på i rasande fart.
– Vi har en annan typ av publik. Man vill ha en helkväll med middag om man ser After Dark.
Är det svårare att sätta upp en show idag? Förr sågs dragshow som så kittlande och exotiskt?
– Jag vet inte om jag går ut för att kittla eller utmana längre, om jag någonsin gjort det. Jag blev ”farlig” för att karlarna fick en illusion om att jag var en tjej. Och visst, den kittlingen finns ändå kvar. Vi tror att vi kommit så långt men mansrollen är mer strikt, så det finns fortfarande en spänning, även om det inte är en sensation.
Hur tycker du dragscenen ser ut idag?
– Förskräcklig, säger Christer och skrattar.
– Men finns det någon dragscen här förutom partydrugor? Ute i landet finns Champagne Safari och Cabaret Moulin, som lagt ner och tagit paus, och Fashion Pack. I Stockholm är det mest partydrugor som går upp och bränner av två nummer på discot där de jobbar.
– De som växer upp nu är RuPaul-skadade. Där handlar det om att visa upp en ny look och gå en catwalk. Idag tycker man det är drag. Men jag är kanske gammaldags. För oss har att vara utklädd i drag kommit i andra hand, numren är viktigare. Jag har alltid frågat mig: Skulle det här hålla om det inte gjordes i drag?



Läs hela artikeln i QX septembernummer.