Det var faktiskt Ericas Anderssons syster Gretchen som först sökte till Allt för Sverige. Men då hon inte kom med i fjol tipsade hon sin syster att söka. Redaktionen bakom programmet nappade direkt. Som 65-årig psykologiprofessor, pappa till två vuxna barn och transperson som för för fem år sedan genomgick en transition har Erica verkligen en historia att berätta.

Så, varför dyker du upp i Allt för Sverige?
– Mina mor- och farföräldrar föddes i där och jag föddes på ett svenskt sjukhus i Minneapolis. Dessutom insåg jag nyligen att min far pratade engelska med svensk intonation. När jag såg en Bergman-film lät det precis som när pappa pratade.
Erica växte upp med två yngre systrar, var duktig i skolan och en riktig ”mammas pojke”.

I tjugoårsåldern insåg hon att hon var trans, men då fanns det knappt ord för det.
-Jag var ju utbildad psykolog, så jag läste på och satte själv min diagnos: En transperson i garderoben.
Men det var inte ett svart eller vitt svar, varje transperson har helt skilda upplevelser och uppfattningar om sin situation.
– Har du träffat en transperson har du gjort just det, träffat EN. Jag identifierade mig själv som man och min könsidentitet utvecklades under många år. Jag var två personer, en man, Eric, och en kvinna, Erica. Erica befann sig i garderoben och ibland fick hon komma ut.
Erica levde som Eric med sin fru och de fick två barn. På affärsresor kom Erica fram.
– I början gick jag igång på att klä mig i kvinnokläder. Jag tände verkligen på det. Men efter ett tag kände jag att det inte var en erotisk upplevelse utan väldigt naturligt. Det här var jag. Det var då jag insåg att jag var både Eric och Erica.
Men hon höll Erica borta från närstående, och levde som en heterosexuell man.
– Min fru och jag hade en bra sexliv, och jag var bara intresserad av kvinnor. Jag var atletisk och uppfattades inte som feminin.

En dag fick Ericas fru reda på att hon hade ett förråd med kvinnokläder och konfronterade henne. Ericas fru sa att hon skulle lämna honom om Erica ville leva som kvinna.
– Då försökte jag sluta, men det gick inte, impulsen var för stark. Detta kom att utvecklas till en ”don´t ask, don´t tell”-grej och de få gånger ämnet kom upp sa hon att hon ville skiljas om jag ville genomgå en transition. Hon ville inte vara gift med en kvinna.
Erica ställdes inför ett val som hon kallar sitt livs val: Stanna med kvinnan som hon älskar och leva som Eric, eller leva som sitt rätta jag och bli Erica fullt ut.
– Det var ett fruktansvärt val. Men det hade varit så hemskt att inte våga ta steget och leva som kvinna för det kändes så rätt för mig. Det var oerhört sorgligt, vi grät och separerade sedan. Men jag är glad att vi är vänner idag.

Läs fortsättningen om hur Ericas barn reagerade, hennes fantastiska komma-ut-historia på jobbet och vad hon tycker om Caitlyn Jenner, här nedan.

Allt för Sverige, SVT1, 20.00