Fredag kväll hålls för första gången en QX GayGala, eller GayGaala som det skrivs på finska, i Finland.
Medlemmar på Qruiser och besökare på QX.fi har valt ut vilka som hbt-världen hyllar för deras insatser 2013.
Under veckan har mediaintresset varit stort. Dels har Gala-värdinnan Krista Kosonen fått stor uppmärksamhet för att hon i radio berättat att hon haft bisexuella erfarenheter och inte tycker det är så speciellt och dessutom har det blivit stor media på att Kultur-och idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet) är på plats för att dela ut pris och kanske dessutom kommer att ta emot pris!
– Det pratas verkligen överallt om galan, säger producent och QX medarbetare i Finland Sami Montell och fortsätter.
– – Nästan alla dragqueens kommer, förutom en enda som är ute till havs på jobb!
Förutom prisutdelning blir det en het uppställning av artister där bland annat en Madonna-liknande dansshow kommer visas.
– Och en av våra största artister kommer för att uppträda, berättar Montell. Men vem det är fortfarande en hemlighet!

Till Årets Homo, Bi, Trans-person har regissören och manusförfattaren Elias Koskimies, riksdagsledamoten Jani Toivola (De gröna), programledaren i NRJ Laura Haimila och nöjesprofilen Sauli Koskinen nominerats.
Årets hetero slåss fem personer om att bli: Samlingspartiets Alexander Stubb som kämpat för en jämställd äktenskapslag, Harri Tikkanen som spelar för Raumos ishockeylag Lukko och som tagit ställning för jämställdhet inkluderat hbt-personer inom idrotten, ESC-hjälten Krista Siegfrids som med självklarhet sjöng om kärlek för alla, Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki som i somras under sitt besök som kultur- och idrottminister i Moskva valde att vifta med Regnbågsflagga när Emma Green hoppade i sina färgglada naglar! Och slutligen skådespelaren Petteri Paavola, för sin gestaltning av en ung homosexuell man.
I Årets Keep Up The Good Work är Krista Siegfrids nominerad igen, liksom Lasse Männistö, en av Samlingspartiets förkämpar för en jämställd äktenskapslag, sajten Ranneliike.net som med volontära krafter under många år varit en central plats för diskussion och nyhetsförmedling för hbt-samhället i Finland. Nominerade är även Straight Star Ally som lyfter hbt-personers situation inom idrotten och så den framgångsrika kampanjen för en jämställd äktenskapslag som fått frågan på dagordningen i riksdagen genom sitt medborgarinitiativ, Thadon2013/Ja2013.
Årets Gayhändelse tävlar hela två björnevenemang om att bli: Bears on Board och Drag Bear Race. De kämpar om vinsten med Helsingfors Pride, Kreml@Adams, gayklubben som bjöd in Ryssland för att festa och protesterade mot antigay-lagar genom dans! Och så Thadon2013/Ja2013-kampanjen såklart!
Årets film slåss ”American Vagabond”, ”Betoniyö/Betongnatt”, ”I’ve Only Just Began”, ”Kerron Sinulle kaiken/Låt Mig Berätta” och ”Leijonasydän/Lejonhjärtat” om.
I Årets TV-stjärna är Krista Siegfrids nominerad igen liksom Petteri Paavola och Ronny Roslöf för sina rollprestationer som Laria och Eliasta i TV-serien ”Salatut elämät”. Även Dancing on Ice-deltagaren Sauli Koskinen liksom reality-såpan Kaksi julkkista ja yhdet hääts Teuvo Loman och Toosa TV som består av NikoLan och Cristal Snown.
Krista Siegfrids är nominerad även i kategorin Årets artist där hon tävlar mot Antti Tuisku, artisten Cheek, popprinsessan Jenni Vartiainen och 19-åriga talangen Sanni.
I Årets Scen är det ”James Dean – Ikuisesti sinun”, ”Joulun Tähdet – ShoWhat 15-vuotisjuhlashow”, Helsingfors Gayteaters ”Viinakortti” och revyn ”100 kesää 1000 yötä” som tävlar om det ärofyllda priset.
Årets Drag kämpar Mega-Paula, Miss Divet, dragduon ShoWhat och Toosa TV om.
Årets Gayställe i Finland kan Bear Park/Kulmakahvio, dtm, Hercules, Suxes i Åbo eller Hugo’s bli! Och i kategorin Årets Chock tävlar skilsmässan mellan Adam och Sauli , Straight Pride, att PMMP upphört som band, Päivi Räsäsens (Kristdemokraterna) uttalanden om homosexualitet och de ryska anti-homolagarna.
Fredag kväll på The Circus i Helsingfors får vi i närvaro av det finska hbt-hovet med alla galavänner veta hur det gick!
På QX.fi och även på QX.se kommer vi såklart rapportera från galan.
Kuriosa är förresten att efter att QX GayGaala hålls på The Circus i Helsingfors blir det den 3 februari Qx GayGala på Cirkus i Stockholm och torsdagen efter den hålls AxgilGalan, Danmarks Gaygala, på Cirkusbygningen i Köpenhamn! Tala om att galorna verkligen är som en fantastiskt magisk cirkus!