QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Känslan..? Skööön!
Fag For Real
Samtycke i dagstidningen
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Fylle-Bebis
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
söka jobb
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Fredag 28 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: Niclas Brorsson

Varning för skrällar och favoritfall!

Är det dags för ännu flera schlagerskrällar eller blir det favoriternas kväll när Melodifestivalens fjärde deltävling avgörs i Malmö?
 Och finns vinnaren som vanligt bland årets sista åtta bidrag? QX Schlagerprofiler Ronny & Ken tippar den fjärde deltävlingen i Göteborg.

Dags för Melodifestivalens sista deltävling och traditionsenligt brukar ju vinnaren dyka upp i Malmö när tävlingen går där. Nu är vi inte alls så säkra på att den gör det i år, vi är istället ganska övertygade om att årets vinnare redan finns i det klara startfältet (även om vi inte riktigt vet vilken låt det är än), men OM så skulle vara fallet även i år så gissar vi att vår representant i Oslo lite oväntat kan komma att heta Neo. Vi har gillat killen och hans Human Frontier mer och mer för varje repetition och publikundersökningen i går visade att även genrepspubliken ville skicka hans falsett-sockrade elektropop direkt till Globen. Dags för ännu en skräll ikväll alltså? Inte oss emot. Neo skulle absolut höja partytemperaturen ytterligare några grader i finalfältet.

Favoritskapet vilar ju annars tungt på Peter Jöbacks axlar och vi tror nog hans snygga, småkluriga musikalmonster till låt till slut blir den som får följa med Neo till final. Inte minst för den otroligt snygga lasershow som ackompanjerar Peter och hans Hollow. Men inget är säkert! Pernilla Wahlgrens superschlager, Anna Bergendahls P4-ballad och Lovestoneds gatumusikantsreagge tror vi gärna skulle vilja vara med och slåss om den biljetten, medan Sibels rockrökare får det svårare. Om sistaplatsen kämpar helt klart skatepunk-light med Noll Disciplin och Py Bäckman utklädd till Ozzy Osbourne.

Vad gäller kvällen program kan ni annars förvänta er både en skoj Malena Ernman-sketch med Christine Meltzer i huvudrollen, ett minischlagerprideigt medley med klassiska schlagerstjärnor som Lill-Babs i spetsen och Dolph Lundgren som läderbög på bögklubb i jakten på homomaffian. Inte illa alls. Men över till det viktigaste. Här är betygen på alla kvällens låtar.
Foto: Niclas Brorsson

Sibel "Stop"

Ronny: QX
Hur den här låten kan vara favorittippad är för mig totalt obegripligt. Här har vi ju bara en skramlig poprocklåt som bara mal på. Tjatig och gapig är det närmaste som ligger till hands för att beskriva det här haveriet till låt. Och varför står hon still typ hela låten? Ett move eller två kan hon väl kosta på sig? Nä, detta är definitivt ingen Globenkandidat i min bok och jag tror Sibel är given utanför topp4. Det enda som är bra är att hon stilmässigt har ett förbannat spännande nummer. Men det räcker ju inte i det här sammanhanget.

Ken: QX QX
Om låten hade varit lika mycket Lady Gaga som numret, och bara hälften så mycket Avril Lavigne anno 2002, så hade jag tyckt om det här mycket mer. Nu tycker jag i och för sig till skillnad från Ronny att det här bitvis är ganska bra – "Sagan om Konungens Återkomst-slutet", dvs tre olika slut efter varandra, är härligt konstigt - samtidigt som jag håller med honom om att det också bitvis är ganska enformigt och tråkigt. Det coola numret lyckas dessutom inte dölja det faktum att det här känns som tre olika låtar samtidigt. Har ändå chans på topp fem tror jag.
Foto: Niclas Brorsson

Py Bäckman "Magisk stjärna"

Ronny & Ken: -
Vad har Py för hållhake på uttagsjuryn? Det är ju helt OBERGRIPLIGT att den här totalt värdelösa midtempoballaden är med i festivalen. Vem röstade vidare det här genom hela urvalsprocessen? Vem? We want names! Magisk stjärna är obeskrivligt usel och känns som en sömnig kvarleva från Melodifestivalen 1994. Och texten! Texten! ”ögon gnistrande av is, kärleksstunder har sitt pris” är det ju total skämskuddesvarning på och som lök på den här schlagerlaxen ser Py ut som en bögig John Lennon på piratfest. Utan tvekan det sämsta bidrag som varit med sedan millennieskiftet.
Foto: Niclas Brorsson

Neo "Human Frontier"

Ronny & Ken: QX QX QX QX
Krullpopparen Linus aka. Neo gör schlagerdebut med den äran. Hans sång är oklanderlig, och hans falsettrefräng ännu mer oklanderlig. Human Frontier är en snabb popdänga där sångaren trixar och fixar med både toner och en snurrande käpp, och oj vad vi gillar´t. Massa. Human Frontier har bara växt och växt för varje lyssning och vi tror mycket väl att stilige Neo kan skrälla sig rakt in i Globen ikväll.
Foto: Niclas Brorsson

Lovestoned "Thursdays"

Ronny & Ken: QX QX QX
Hm, popreggae är absolut ingen genre som vi har nåt emot. Inte alls. Och Thursdays är en helt okej radiodänga med en gnolvänlig refräng som andas tysk popshow. Tyvärr lyckas det här ganska anonyma bandet trots tappra försök inte få till leveransen. Det känns mera som om ett gatuband kör en Ace of Base-cover än som det svängiga Kusturica-party som vi gissar att det så gärna vill vara. Men om Lovestoned gör en Timoteij och skärper till sig i sista stund samt addar en rejäl dos charm och glimt i ögat så gissar vi att det finns en Andra Chansen-chans.
Foto: Niclas Brorsson

Anna Bergendahl "This is My Life"

Ronny & Ken: QX QX
Anna Bergendahls självständighetsförklarande midtempoballad anses av många som veckans tänkbara skräll. I alla fall under låtens första minut. Då är Anna en smula country-magisk. Tyvärr slarvas det bort strax efteråt ju mer frireligös-feeling Anna får och låten lyfter liksom aldrig. Annas märkliga röst förbryllar oss dessutom fortfarande: Är den fin och egen, eller bara Cher-irriterande? Vi tror nog att Anna kan lyfta låten en smula när det väl är dags för livesändningen och ljusstavar i publiken har ju hittills betytt Globen. Säkert med bland de fem.
Foto: Niclas Brorsson

Pernilla Wahlgren "Jag vill om du vågar"

Ronny & Ken: QX QX QX
Pernilla är lysande, låten är en trallvänligt bra schlager och Rickard Engfors har stageat ett snyggt nummer där det händer mycket. Men den som producerat låten borde ha ett riktigt jävla kok stryk. Jag vill om du vågar kunde ju ha varit så sjukt mycket mer dansvänlig och schlagertastic (Tack för det ordet Schlagerboys), men nu blir den bara en okej schlagerblomma mitt i denna festivals slätstrukna melodiasfalt. Låtens nya produktion tar ner verserna på en otrolig seg nivå som drar ner hela låten och refrängen får därmed inte alls det tryck som den skulle kunna ha. Så fan ta dig, du som producerat bort och därmed förstört vad som kunde ha varit årets stora schlagerögonblick.
Foto: Niclas Brorsson

Noll Disciplin "Idiot"

Ronny & Ken: QX
Vi älskade Anonymous när de tävlade för Andorra i ESC 2007, men Timoteijs skolkamrater i Noll Disciplin lyckas inte alls väcka den lille skatepunkaren i oss. Låten känns lite för mycket som ett stycke sönderskränad Jimmy Jansson-pop snarare än ett schalgerfierat >b>Green Day-försök och det här passerar oss rakt förbi. Ännu en genre årets uttagningsjury bestämt sig för att ha med i festivalen utan att ha någonting vettigt att fylla luckan med.
Foto: Niclas Brorsson

Peter Jöback "Hollow"

Ronny & Ken: QX QX QX QX
Att gå ut sist i tävlingen med en Kempe-låt har på senare år blivit något som förpliktigar, och när Peter Jöback nu söker revansch för nästsistaplatsen 1990 så gör han det inte helt lätt för sig. Hollow är nämligen inte helt klockren som melodifestivalballad - den känns lite lätt överarbetad och stannar upp lite märkligt några gånger och har svårt att ta fart. Men de snygga hjärtslagen, det sjukt coola laser-numret (hoppas det ser lika bra i TV) och framförallt Peters grymma röstresurser och artisteri gör ändå att det fungerar riktigt bra. Det kanske inte är vår kandidat till Oslo, och genrepspubliken ville skicka den till Andra Chansen, men vi tror Peter har chans på att göra en Darin.
Foto: Niclas Brorsson
Claes-Göran Hederström och Måns sjunger duett.
Foto: Niclas Brorsson
Claes-Göran Hederström och Lill-Babs står för pausunderhållning.
Foto: Niclas Brorsson
Bonusbild: Lyft med liten Pernilla

Ronny Larsson
ronny@qx.se

Ken Olausson


 
Bookmark and Share
 

Annons