UMK står för Uuden Musiikin Kilpailu (på svenska Tävlingen för ny musik) och bidragen kritiserades tidigare i veckan hårt av den forne Eurovisionrepresentanten Kojo.
– Låtarna är någon sorts medelmåttig sörja och det skulle vara mycket bättre om det var homon som arrangerade tävlingen och finalen hölls på DTM, sa han bland annat i en intevju för Helsingin Sanomas nöjesbilaga Nyt. ‘
– Vinsten skulle garanteras om vi skickade Jari Sillanpää med lite tightare kläder än senast då han var med.
Så illa som medelmåttig sörja håller jag inte med om, även om jag inte direkt föll för något av de sex finalbidragen. Och Kojos egen eurovisionsinsats består av att ha fått noll poäng i Harrogate 1982 med Nukku Pommiin.


Vinnarlåten då? Pernillas När jag blundar är en lågmäld och vacker sång skriven av hennes bror Jonas Karlsson och tillägnad deras mamma. Från början skickade de in låten mest på skoj och nu kommer hon alltså att representera Finland i Baku.
– Jag tycker också det är roligt att vi skickar en svenskspråkig låt, sa Pernilla. Nu kanske man lär sej i Sverige att det finns finlandssvenskar.
Att byta språk till Engelska i finalen är inte heller något hon överväger.
Även om jag hoppas på en finalplats för Finland så tror jag det kan bli svårt. Pernilla har en strålande röst men det gäller den här typen av visa ligger det mycket i att man även förstår texten.

Förra årets representant för Finland Paradise Oskar hade åtminstonne ett konkret råd att ge Pernilla
– Det är bara att ta det lugnt och njuta, sa han. Samt att se till att man inte gör bort sej. Det är ju ändå Finlands fana man bär.

Och kanske vi kan hoppas på tolv poäng från vårt broderland Sverige i semin?