Knappt har Petra Mede hoppat ur de två första Jean Paul Gaultier-klänningarna förrän det i kväll är dags att hopp in i nästa. Självklart sköter hon sitt uppdrag lika glänsande som i tisdags och hennes guidning genom Eurovision-historien är fortfarande samma våta dröm för oss ESC-fans som den var då. Lynda Woodruff återkommer, så gör även ett dansnummer, men nytt för i kväll är ett litet hit-medley från Idol- och Melodifestivalfavoriterna Darin och Agnes när röstningen är avklarad.

Mest fokus är det såklart fortfarande på låtarna, och i kväll är det både mera svårtippat och högre berg och djupare dalar på samma gång… Vilka som skickat vad? Här har ni våra betyg på kvällens sjutton hoppfulla som ska bli tio finalbidrag.

Lettland

QX QX
Ronny: Nja, helt okej poprock med en sån där refräng som biter sig fast som en riktig igel i örat. Fast jag är mest fascinerad av deras småknasiga foliekostymer.
QX QX
Ken: Okej, det glittrar för mycket. Det är mycket dåligt nittiotal på en och samma gång. Och en fejkad stage dive? Nä, tack! Men det är något i letternas partyglada anslag som ändå gör att jag gillar dem lite, och det är en skön början på kvällens tävling.

San Marino

QX QX QX QX QX
Ronny: Gud vad jag älskar den här låten! Jag tror aldrig jag har känt mig så homosexuell som när den byter tempo en minut från slutet. För då blir den här italienska dramaballaden en fullfjädrad megaschlager med extra allt. Valentina måste gå vidare, annars blir jag bögarg.
QX QX QX
Ken: Semifinalens stora fanfavorit tycker jag fortfarande kunde få ha varit antingen en ballad eller en glad partyschlager. Nu får vi istället stå ut med den smått bisarra Siegel-idén om en ”puppa-låt” som utvecklas till en fjäril… Hm. Men italienska är ett otroligt vackert språk att sjunga på, det kan ingen ta ifrån San Marino, så kanske, kanske blir det äntligen final?

Makedonien

QX QX
Ronny: Jaja, Esma är en söt gypsy-drottning som har blivit något av en fan-maskot här nere. Men jag vet inte om låten är så himla skoj? Etnotoner från Balkan möter popnoter. Hm.
QX QX QX QX
Ken: Den här låten har växt till att bli en av mina absoluta favoriter i år. Lozano är en stensäker sångare, men får såklart se sig bestulen på allt rampljus när magiska Esma, the queen of gypsies, stiger in på scenen och tar över. Ett kärleksfullt musikaliskt möte som fått mig att hitta en ny idol i en 69-årig kvinna som nominerats till Nobels fredspris två gånger. Älskar’t.

Azerbajdzjan

QX QX QX
Ronny: Homoerotik de Luxe blir det när snygge Farid är klistrad vid sin ”skugga” genom hela numret i den här dramatiska balladen av svenskt låtskrivargäng. Jag tolkar helt klart detta som en bisexuell man som dras in i en hopplös kärlekstriangel. Hur tolkar ni det?
QX QX QX
Ken: Nä, jag vill inte åka till Baku nästa år och jag är egentligen lite emot att de köper sina låtar och nummer för enorma summor pengar varje år för att få topplaceringar i den här tävlingen. Men. Det här är ju årets snyggaste nummer, utan tvekan, och det luktar prispall, ja i vissa stunder vinnare, lång väg. Låten är ju dessutom långt bättre än den de vann med 2011. Delfinalsvinnare?

Finland

QX QX QX QX
Ronny: Flatigt värre blir det när underbara Krista sjunger sin poprocklåt om att hon vill bli gift och avslutar hela numret med att gifta sig (och kyssa) sin körsångerska. Låten är kanske inte superoriginell, men jag blir så fruktansvärt glad av Kristas energi och homokamp. Heja Suomi!
QX QX QX
Ken: Jag älskar att just Finland fick bli de som tog Katy Perry-poppen till Eurovision. Kaxig tjejpoprock med mycket humor och en flatkyss som rosa grädde på det redan marängfluffiga moset gör ju att man inte kan låta bli att tycka om det.

Malta

QX QX
Ronny: En sån där Jason Mraz-låt som alltid är med i Eurovision. Oförarglig och ointressant.
QX QX QX
Ken: Söt och oförarglig musik för tunnelbanan med söt liten text som skulle kunna bli en bra indie-romcom. Jag har absolut ingenting att klaga på här, mer än att Gianluca & Co lätt försvinner och glöms bort bland de andra sexton bidragen.

Bulgarien

QX
Ronny: Enerverande nasal sångerska med en ännu mer enerverande trumetnolåt. Urk.
QX QX
Ken: Nä, jag tror inte den här duon lyckas återupprepa sin bedrift från 2007 och varken gå till final eller komma topp fem. Och dessutom gillar jag inte ens låten speciellt mycket… Men det är party, och det är absolut inte sämst i kvällens startfält heller, så i kombination med Stoyans frisyr räcker det till en svag tvåa.

Grekland

QX QX
Ronny: Vad är grejen med att Grekland alltid ska skicka nåt ungt snyggt tillsammans med nåt fult gammalt? Detta år har de spänstiga hunkarna i kilt med sig Einstein på scenen i den här ska-poppiga fyllevisan med allvarlig botten. Alkoholen är fri, precis som biljetten till finalen.
QX QX QX
Ken: Ja, refrängen skulle kunna passa på vilket studentflak som helst om man inte kände till kontexten (det handlar om desperationen i ett land i djup ekonomisk kris där spriten i alla fall är billig) men jag blir faktiskt jäkligt glad av det här skäggiga Scruff-partyt i kilt. Självklart i final.

Island

QX QX QX
Ronny: Jag tycker den här Guldet blev till sand-balladen på isländska är ljuvlig. Klart vidare.
QX QX QX QX
Ken: Min favoritballad i år vid sidan om Italiens och Hollands. Isländska är ett fantastiskt vackert språk att sjunga på och när det grymma ljuset på Malmös scen bildar en Jesuslik gloria runt den här nordiska vikingens blonda skalle så slår min Kristina från Duvemåla-mätare i taket. Heja Island!

Israel

QX
Ronny: Tråkig och gapig låt med en genompräktig sångerska som är väldigt lik en uppblingad Lynda Woodruff. Israel måste sluta att skicka prettoballader nu.
Ken: Jag vill ju så gärna gilla Moran Mazor (hennes delegation har varit Malmös partygladaste denna vecka) och hennes ballad…men jag är ledsen: Den berör mig inte. Inte ett dugg. Det kvittar hur bra tjejen än sjunger. Så tyvärr, jag tror Israel missar finalen i år igen.

Armenien

QX
Ronny: Astrist genomanonym poprock. Nästa!
QX
Ken: Årets sämsta låt i mina öron. Jag är ingen fan av Black Sabbath, men jag hoppas vid min gud att de är långt bättre än det här, för annars kommer jag aldrig fatta varför jag vet vem Ozzy Osbourne är. Kan kanske avancera ”för att det är Armenien”. Någon annan förklaring skulle jag inte ha i så fall.

Ungern

QX QX QX QX
Ronny: Kärlek från första öronkast var det när jag hörde den här ursöta lunkande mysvisan på ungerska. Men sångaren ser hopplöst uttråkad ut, och jag skulle hellre byta ut honom mot den betydligt mer karismatiske gitarristen som sitter bredvid genom hela numret. DÅ hade låten blivit riktigt farlig.
QX QX QX QX
Ken: Jag älskar den här småloja hipster-trallen. Älskar, älskar. ByeAlex må se ut som om han inte kunde bry sig mindre där han står och missar varenda kamera i sin mössa – men det är något med den här låten som berör mig direkt fast jag inte förstår ett ord av vad han sjunger. Mish mosh mash! Heja Ungern! Hoppas, hoppas ni går till final!

Norge

QX QX QX QX
Ronny: Margaret Berger är tävlingens snyggaste isdrottning som spänner musklerna i den här maffiga industriskramligt filmiska electrolåten. Jag har gått från att gilla den till att vara trött på den till att älska den på nytt.
QX QX QX QX
Ken: En av mina största favoriter i år! Jag har varit ett Margaret Berger-fan sedan hennes hit med Samantha 2006, men jag hade förmodligen ändå älskat den här moderna Depeche Mode-vibbiga elektrodängan som framförs fläckfritt av supersäkra Margaret. Heja Norge! Jag blir gärna ruinerad i Oslo 2014 om bara bästa låten får vinna.

Albanien

QX
Ronny: Inte lika dålig som Armeniens rock. Men nästan.
QX
Ken: Generisk rock, framförd i ett generiskt rocknummer, komplett med en eldsprutande gitarr i ett omotiverat soloparti och en hel hög med ovårdat hår på sina ställen. Väldigt onödigt bara. Europa, ni måste inte rösta på detta bara för att det saknas bra rock i år!

Georgien

QX QX QX
Ronny: En låt som är signerad Thomas G:son kan man omöjligt tycka illa om. För refrängen finns där, den pampiga tonartshöjningen och det vackra slutet likaså. Jag kommer på mig själv med att schlagerrysa åt det här georgiska smörpaketet som är en blandning av 2010 års G:sonfavoriter In a Moment Like This och 2012 års Quedate Conmigo.
QX QX QX
Ken: Thomas G:son kan sin sak – försök förneka det när det här extremt tonsäkra paret brakar loss tillsammans med rökeffekter och ett fyrverkeriregn mot slutet…. Jesus. Schlager-tsunami galore! Borde lätt ta sig till final med detta snygga startnummer.

Schweiz

QX QX
Ronny: Frälsis goes rock. Årets mest okarismatiska grupp är givetvis chanslösa, trots att låten i grunden är helt acceptabel.
QX
Ken: På skiva har den här frälsis-dängan lite energi. På scen så känns det mera segt och osexigt än en snigel som någon trampat på på trottoaren (och som någon sedan kletat in ett tappat tuggummi på). En uråldrig man som känns uppstoppad, Log-Lady från Twin Peaks på trummor, en inhyrd stekare i för korta byxor på gitarr, och så skolavslutningens mest kristna och genomtrista pluggispar på sång? Skjut mig.

Rumänien

QX
Ronny: Jag bryr mig inte om att Malena Ernman säger att Cezar faktiskt är en hyllad och duktig sångare. Jag tycker verkligen att detta operapopspektakel i falsett låter vedervärdigt. Numret är däremot underbar Eurovisionkitch i sin allra fjolligaste form. Den här mannen är född ur en regnbåge.
QX QX
Ken: En etta eller en femma? Jag hamnar nog på en tvåa. När Cezar i falsett föder fram ett dansande foster till ett discobeat är det allt jag älskar att hata med den här tävlingen på en och samma gång. Och vem trodde att ”hiss-kjolen” skulle bli årets trendplagg i Eurovision innan vi kom till Malmö? Missa inte de här tre minuterna i kväll. För att citera Malena Ernman: ”De får La Voix att kännas som Lisa Miskovsky”.

Så, dessa går vidare:
Norge
Azerbajdzjan
Grekland
Georgien
Finland
Island
San Marino
Makedonien
Ungern
Malta