Efter tittarstormar och röstningsrobotar så känns det kanske som det är Melodifestivalen själv som behöver en andra chans, men i kväll är det istället dags att titta på smulorna som är kvar från de första fyra veckorna och addera de två sista låtarna till finalen i Friends Arena nästa vecka.

Upplägget är som i fjol. Först röstar man på alla åtta låtarna och fem går vidare till en andra omgång (precis som i deltävlingarna). Därefter röstar man på dessa fem, och när slussarna stängs så har SVT alltså en rankning (som vi inte vet) från ett till fem. Därefter blir det två dueller, där ettan möter fyran och tvåan möter trean och femma åker ut, och efter duellerna har vi våra två sista finalister. Klart som korvspad!

Programmet i övrigt? Jo, av någon ofattbar anledning har SVT sparat ett av sina ess till det program som traditionsenligt har lägst antal tittare: Tiffany Persson är tillbaka! Anders Jansson QX-gala vinnare gör succé i green room när hon intervjuar artisterna, och det är ofattbart att detta inte skett i varje program. Plötsligt har man ju riktigt roligt! I övrigt får det inte plats mycket mer än att Eurovisionvinnaren Emmelie de Forest sjunger sin nya låt (ledmotivet till årets danska upplaga av ESC) tillsammans med Åsa Jinder och ett eldsprutande nycirkusnummer.

Dessutom flatsnackar Nour och Tiffany lite, och Nour utser sig till femmeflata. Plus för det!

Nåväl, åter till tävlingen. Att gissa utgången på kvällen är i stort sätt omöjligt tills man vet vilka som möts i slutduellerna, inte minst för att det känns som att alla åtta bidrag har en rimlig chans att hamna just i dessa, men här är våra betyg, gissningar och eventuella finaltankar kring de låtar och artister vi har att spela med.

Men först: Lite bilder från genrepet!

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

Så här säger hjärtat:
Helena Paparizou
JEM/Outtrigger/Martin Stenmarck

Femma: Linus Svenning
Sexa: State Of Drama
Sjua: Ammotrack
Åtta: Ellinore Holmer

Så här säger hjärnan:
Helena Paparizou
Linus Svenning

JEM
Ammotrack
State Of Drama

Sexa: Martin Stenmarck
Sjua: Outtrigger
Åtta: Ellinore Holmer

Ammotrack – Raise Your Hands

QX

Årets bredaste och bonnigaste rockbidrag har (nästan) hemmaplan i kväll, men vi charmas fortfarande inte av någonting annat än den barbröstade trummisen i Ammotracks Iron Maiden-brötiga schlagerrock.

Behövs det i finalen: Ett rockbidrag vore väl trevligt i finalen, men inte detta i så fall.

Finalchanser: Hamnar gruppen i Solna väntar nedre halvan av resultatlistan.

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

Linus Svenning – Bröder

QX QX QX

Vi hade nog lite räknat ut Linus Svenning och hans Stiftelsen-ballad innan låtarna släpptes till allmänheten, men då visade sig Bröder få massa luft under vingarna och ryktet går om att det är den som är årets barnfavorit. Vi har alltid gillat (den numera rejält deffade) Linus och är övertygade om att han är topp fyra i kväll.

Behövs det i finalen: Vi unnar gärna Linus en finalplats. Men behövs? Nja. Möjligen för att Kempe då skulle slå rekord med att äga 40% av startfältet.

Finalchanser: Om Linus får tillräckligt med stöd för att gå vidare i kväll lär det nog hålla i sig till en bra placering i finalen också.

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

JEM – Love Trigger

QX QX QX QX

Ser ni ett märkligt ljussken över Lidköping i kväll så är det bara det coola gänget i JEM som strålar av nyvunnen självsäkerhet. Med kvällens mest moderna låt i ryggen, och med ett glimrande framträdande som sitter som en smäck, så är det kanske inte så konstigt heller. Vi älskar detta!

Behövs det i finalen: Ett av årets snyggaste nummer till en av årets bästa floorfillers – klart det bör vara i final! Dessutom hade låten och gänget fått i gång publiken ordentligt i jättearenan

Finalchanser: De vinner nog inte, men en mittenplacering.

Favoriten Oscar!

State of Drama – All We Are

QX QX

Vi får erkänna att vi lite tappat intresset för den här lite rockigare varianten på ett One Direction-spår sedan den gick vidare i Göteborg. Grabbarna är sköna, men låten med sina märkliga vändningar blir helt enkelt lite för tjatig efter några lyssningar för att vi ska göra tummen upp.

Behövs det i finalen: Nej, grabbarna fick vara med i finalen förra året. Nu är det dags att släppa fram några andra.

Finalchanser: Kommer de till Friends Arena är risken stor att de hamnar ungefär där de hamnade ifjol i resultatlistan.

Josefs snyggkör.

Ellinore Holmer – En himmelsk sång

QX

Det är fortfarande helt orimligt att den här banala, tunna visan är i Andra Chansen, när Ellinore missade flera toner i Övik än Anton Ewald & Eric Saade gjort tillsammans genom sina karriärer, och låtar som Josef Johanssons Hela natten hamnade utanför. Vad var det folk gillade med det här? Klänningen?

Behövs det i finalen: Nej, nu räcker det. Väl?

Finalchanser: Hamnar den där så kan vad som helst hända. Då har vi ingen aning om hur folk tänker, när de röstar i den här tävlingen.

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

Martin Stenmarck – När änglarna går hem

QX QX QX QX

Vi som har saknat den här typen av raka, refrängstarka popschlagers i Melodifestivalen är förstås fortfarande överlyckliga för att Ladies Night-veteranen ställt upp med just en sådan i år. Får han bara ordning på sin styling (mannen har varit en levande garderob på repen – det har varit rutiga byxor, silverjacka, hatt, näsduk, en röd skinnjacka, en svart skinnjacka etc) så kan det nog gå mycket bättre för Martin i kväll än vad många tror.

Behövs det i finalen: Namn som Martin Stenmarck med låtar som är så här bra finns det alltid plats för…

Finalchanser: …men det blir nog en plats på nedre delen av resultatlistan i så fall.

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

Helena Paparizou – Survivor

QX QX QX QX QX

Att Yohios trötta arenarock gick till final före denna fantastiska drama-ballad med en av årets absolut bästa sångerskor skyller vi bara på den sk David Lindgren-effekten, där folk röstar vidare favoriten från året innan av bara farten utan att tänka efter. Helena Paparizou är vår absolut största favorit i kväll, nästan till den grad att vi inte bryr oss om vem hon plockar med sig till final, bara HON hamnar där.

Behövs det i finalen: Klart en tidigare ESC-vinnare som gör debut i Melodifestivalen med en så här fantastisk låt ska vara i final!

Finalchanser: Lär slåss mot Sanna Nielsen och Alcazar om schlagerfansens och jurygruppernas röster.

Åsa Jinder visar nyckelharpan.

Outtrigger ”Echo”

QX QX QX QX

Vi älskar den här rocklåten på riktigt, vilket inte är illa från två schlagerälskare. Adderar man dessutom en handfull snygga snubbar och ett av årets mest härliga och stilsäkra nummer (vi älskar fortfarande när de ”rymmer” ur burarna) så har man en av våra favoriter i kväll.

Behövs det i finalen: Ja, det gör det verkligen. Det här är utan tvekan årets bästa rockbidrag, och vill man ha ett bidrag från den genren i Friends Arena är det hit man ska vända sig.

Finalchanser: Om de verkligen tar sin andra chans och slår igenom stort ikväll så lär de hamna högt i final. Vi misstänker även att de skulle kunna fungera bra i Eurovision, även om vi inte tror de kommer kunna nå så långt.