På det lilla Vartov-torget framför populära gaybaren Oscar har ett litet provisoriskt Pridetorg öppnat upp för att fira att den gaypopulära tävlingen hålls i stan. Men torgets namn är faktiskt snart permanent. Den första juni döps det officiellt om till Rainbow Square.
I kväll har Rainbow Square svenskt tema med performancegrupper från Malmö och svensk dj, och senare under veckan visas tv-tävlingarna på storskärmar, det blir debatter om HBTQ-politik och såkklart, dragshow.
Nikita Nielsen, ansvarig för det lilla Pridetorget, berättar att man haft det lugnt så här långt, men att man väntar mer folk allt längre veckan går. Hon har jobbat med Köpenhamn Pride sedan 2006 och har varit en av de drivande krafterna bakom att göra stan öppnare.
– Det var Visit Copenhagen som kontaktade Copenhagen Pride för ett samarbete under Eurovision. Man ville visa att Köpenhamn är en stad öppen för alla, och att alla är välkomna till festen. Så att inkludera regnbågsflaggor i Eurovision-firandet var en självklarhet.
Hon berättar att det betyder mycket att Köpenhamn har Eurovision eftersom de vill visa att de är en öppen stad.
– Vi vill inte stänga in oss, men heller inte ligga mitt i smeten på Ströget. Nu syns vi och vem som helst kan slinka förbi och ta en öl och se att bögar, flator, transpersoner är som alla andra. Vi vill skapa samhörighet.
Nikita tycker att Köpenhamn är en bra HBT-stad med brett utbud och att det är säkert att besöka stan som regnbågsresenär.
– I alla städer kan incidenter inträffa, men överlag skulle jag säga att man är trygg i stan.
Bredvid Rainbow Square ligger populära gaybaren/caféet Oscar. När QX besöker Oscar och Rainbow square kryllar det av spanska Eurovisionfans som samlats för att ta en kaffe eller öl i solen.
– Eurovision är ju lite av gaypublikens julafton, skrattar Kenny, manager på Oscar. Oscar bar & café väntar en extra tillströmning den här veckan och de har redan sett massa olika nationaliteter inta den soliga uteserveringen.
Kenny tror att det kommer att bli en fantastisk vecka som verkligen visar Köpenhamn från sin allra bästa sida.
– Vi är redo för Eurovision, och kommer bara solen fram så kommer det bli magisk bra.

LGBT Guide Köpenhamn Eurovision 2014