en drugig tillbakablick i Eurovision

Igår kväll skanderade alla Eurovisionfans ”Conchita, conchita” framför scenen på officiella festplatsen Europclub när hon sjungit sin tävlingslåt. Så Tom Neuwirths dragfigur är verkligen gayfansens darling här i Köpenhamn. Men hon är som sagt inte den första Eurovisiondrugan. Här har QX spanat in hennes föregångare.

Redan 1986 dansade Jonny Nymoen, en medlem i draggruppen Great Garlic Girls, bakom Ketil Stokkans norska tävlingslåt Romeo. Det här var första gången ett draguttryck intog ESC-scenen, även om de båda bakgrundsdansarna i 1700-talskläder inte syntes så mycket under själva numret. Romeo slutade på en tolfteplats i tävlingen i Bergen.

2002 tävlade slovenska Sestre med låten Samo Ljubezen (Only Love). Tomaž (Marlenna), Damjan (Emperatrizz) och Srečko (Daphne) startade sin karriär som The Suspender Sisters och hade alla olika bakgrund. Marlenna och Emperatrizz var kända eskorter innan de slog sig in på den musikaliska banan medan Daphne studerade till agronom (!). Trion vann den nationella finalen i Slovenien med liten marginal, men fick en stor hit i hemlandet. Men deras deltagande var såklart inte helt okontroversiellt och både höger- och vänstergrupper protesterade mot att de tre drugorna skulle representera landet. Även slovenska parlamentet debatterade huruvida det var rätt att Sestre skulle representera slovensk kultur i ett så stort sammanhang. Men gayaktivister gick samman och stöttade den rödklädda trion genom att marschera genom Ljubljana samt stå med en stor regnbågsflagga utanför tv-huset i samma stad. Sestre slutade på en trettondeplats i finalen i Tallinn och visas numera ofta i klipp från Eurovisions rika historia.

2007 var ett fantastiskt år i dragsynpunkt då både Danmark och Ukraina skickade drugor. Det gick däremot olika bra för dem. Medan ukrainska skojfiguren Verka Serduchka kom tvåa med sin Dancing Lasha Tumbai åkte stackars rosaklädda danskan DQ ut med sin schlager Drama Queen.
Verka är en av de ESC-artister som gjort mest avtryck på senare år och hens silverkläder signerade Dolce & Gabbana är klassiker i Eurovisionsammanhang. Dancing Lasha Tumbai blev dessutom en topp10-hit i Frankrike och slog sig som första icke-brittiska Eurovisionlåt in på Englandslistan där den knep en 28:e-plats.
Verka heter egentligen Andriy Danylko och sägs vara straight. Han har i alla fall levt med en kvinna i åtta år, men är nu singel. Danska DQ heter egentligen Peter Anderssen, är gift med en man och är just nu aktuell som värdinna på EuroClub i Köpenhamn.

Och förresten, Conchita Wurst är heller inte först på ESC-scenen med att som kvinna bära skägg. Sebastian Telliers körtjejer från 2008 hade skägg och kostym för att likna Sebastian under Eurovision i Belgrad.

På torsdag tävlar Conchita Wurst med Rise Like a Phoenix i den andra semifinalen.