Dragkaraktären Conchita Wurst tävlar för Österrike med den pampiga balladen Rise Like a Phoenix och har med sina überkvinnliga kläder, långa mörka hår och ett tätt svart skägg blivit namnet på hela Europas läppar. Bakom Conchita Wurst står 25-årige Tom Neuwirth, som slog igenom som sig själv i en stor tv-sänd talangjakt. 2011 skapade han Conchita.
– Hon är en påhittad figur, en dragartist, men samtidigt för verklig för att bara existera i fantasin, berättar han.
Är det Tom eller Conchita som är här under Eurovision?
– Båda. Men Tom kommer inte att lämna hotellrummet (skrattar).
Kan man sätta en sexuell etikett på Conchita eller Tom?
– Man kan i alla fall försöka (skrattar). Conchita är, mestadels, straight och Tom är gay.
Conchita skapades som en reaktion på vad Tom upplevde i tonåren, berätta!
– Jag tror att alla förstår vad jag menar när jag säger att tonåren är tuffa. Och det var de för Tom. Diskriminering och mobbing var en del av vardagen och jag bestämde mig för att detta måste upphöra. Så med min skäggiga dam vill jag visa att du kan uppnå allt du vill, oavsett hur du ser ut och var du kommer ifrån. Är du bara sann mot dig själv, lever ditt liv som du vill och inte skadar någon så kan inget stoppa dig.
Har det funkat för dig?
– Ja. Jag får så mycket respons via Facebook, både från unga och gamla. Många säger att jag fått dem att tänka om och se saker på ett annat sätt.
Hur har Conchita tagits emot i Österrike?
– En del gillar henne och en del inte alls. Men det är så det är.
Hur fick Conchita sitt namn?
– Jag har många vänner med kubanskt ursprung och älskar Latinamerika och Spanien, så jag bad mina vänner om ett hett latinonamn. Och så blev det!
I många av de deltagande länderna diskrimineras HBT-personer och Ryssland har infört stränga anti-gaylagar. Tror du Conchitas medverkan i Eurovision kan förändra något?
– Åh, det hoppas jag verkligen. Det sker saker ute i Europa som inte alls borde få existera och jag ska göra mitt bästa för att få till en förändring. Jag hoppas att alla tävlande artister känner så, för tillsammans tillhör vi samma Eurovision-familj och i den här familjen är tolerans och acceptans grundpelare.

Läs fortsättningen av intervjun i QX maj där Conchita berättar om dissen från Armeniens artist, om hon åkt till Moskva och tävlat, och om Ryssland ska stoppas från medverkan i Eurovision.