Poängen i Eurovision bygger på en ranking som jurygrupper och tittarna, genom teleröster, gör av alla de tävlande bidragen. Alla länders bidrag rankas och sedan delas poäng ut efter en dator räknat ut en kombination av dessa.
Österrikes Conchita Wurst fick hela tretton tolvor och sju tior under röstningen där 37 länder delade ut poäng. Men hon fick färre än 4 poäng av sju länder och nollades av fyra av dessa. I samtliga var det jurygrupperna som fällde henne.

Tittarna i Armenien rankade till exempel Conchita som tvåa, medan jurymedlemmarna satte henne som 24:a och därmed fick hon noll poäng. Polen nollade också Conchita. Där var hon fyra hos folket, men juryn rankade henne som 19 och därmed blev hon utan poäng.
De två andra länderna som nollade henne var Vitryssland, där Conchita var fyra hos folket medan juryn hade henne som 23:a, och överraskande, San Marino.
San Marino är landet som avviker från östdissen. De gav också Conchita noll eftersom två jurymedlemmar satte henne som 22:a och 24:a och därmed drog ner henne till en 14:e rankning hos juryn. Det lilla landet har bara jurypoäng eftersom det inkommer för få röster i det fasta telenätet.

Bland de låga poängen handlade allt också om hur juryn rankade Rise Like a Phoenix. I Azerbajdzjan försökte juryn stoppa Conchita, men folket satte henne som 3:a efter Ukraina och Ryssland och därmed fick hon i alla fall ett poäng. Montenegro och Makedoniens poäng blev 2 resp 3, efter att juryn också där var hyfsat kallsinniga till Eurovisions glammigaste druga.

Men jurygruppernas Conchita-diss funkade inte alltid. Georgien gav tvärtemot många andra 10 poäng till Österrike i finalen! Detta berodde på att tittarna hade henne som tvåa efter Armeniens Not Alone och det inte blev några juryröster från landet. EBU upptäckte nämligen oegentligheter i röstandet då alla jurymedlemmarnas röster var identiska på rankingen 1-8. Hm, undrar om Conchita var bland de åtta?

Men bland alla ex-ryska länder sticker Ukraina ut som en liten solstråle. Det nyligen ryskintagna landet gav nämligen Rise Like a Phoenix en stolt åtta efter att folket rankat henne 5:a och juryn ville se henne som 3:a! Kan man gissa att jurymedlemmarna tänkte ”Eat This Putin” när de skrev ner sina röster….?

Ryssland själva då? Jo, juryn hade Conchita som 11:a i rankingen medan folket hade henne som 3:a vilket resulterade i en fempoängare från Ryssland. Undrar om Putin var nöjd med den femman…

Conchita Wursts vinnare toppar för övrigt iTuneslistan i Ryssland…

Så här skilde sig röstningen i de olika länderna:

Armenien Jury: 24 Folket: 2, gav 0 poäng
Vitryssland Jury: 23 Folket: 4, gav 0 poäng
San Marino Jury: 14 Folket: – , gav 0 poäng
Polen Jury: 19, Folket: 4, gav 0 poäng.
Azerbajdzjan Jury: 24 Folket: 3, gav 1 poäng
Montenegro Jury: 17 Folket: 5 , gav 2 poäng
Makedonien Jury: 14 Folket: 5, gav 3 poäng