Efter en svajig start satte Oscar Zia sitt snygga Rickard Engfors-skapade MTV-nummer och finalplatsen särades med hjälp av ett brinnande app-hjärta. Och Jesus vad fint det var när han sen kom av sig när han skulle sjunga sin låt en andra gång! Underbart schlagerögonblick!
Human vann garanterat kvällen och kommer absolut att slåss om topplaceringarna i Friends. Det är ett ESC-värdigt nummer som absolut inte skulle skämmas för sig om vi skulle ta det till Globen i maj. Det finns dessutom något jäkligt fint med storyn bakom låten som skrevs av den nyutkomna 19-åringen då han för ett år sedan brottades med funderingar kring vem han är. Det var en mäktig seger för både Oscar och unga homos som just nu sitter ute i Sverige och inte vågar berätta för föräldrar, vänner och bekanta vem dom är och vem dom blir kära i.
I kväll fick nog ett par kids mod av Oscars finalplats. Snyggt.

Vi fortsätter på det positiva spåret: Boris René förtjänade SÅ sin Andra Chansen-plats. Jäklar vilket sväng han fick till i rutan! För mig borde den solklart ha gjort Zia sällskap till finalen istället för Lisa Ajax bleka Rihanna/ZaraLarsson-kopia. Det är bara en okej radioskvalig låt och ger liksom fortfarande ingenting. Nej, jag tror på ett resultat i mitten för den när vi möts i Friendsfinalen.

Och att Saraha gick till Andra Chansen med sin hyfsade zumba-pop var onödigt. Den är som ett tuggummi man tröttnar på efter en minut. Sen är det smaklöst. Sången satt heller inte riktigt där ikväll och jag hoppas hon stannar i AC och duellerar mot något betydligt roligare.

Swingfly och coola Helena Gutarra och Smilo fick tacka för sig precis som…ja….fan…

After Darks plymförsedda Alcazar-disco föll platt och slutade på en oerhört trist sistaplats. Självklart fruktansvärt orättvist mot Christer Lindarw och hans läckra drugposse som bjöd på en fantastiskt shownummer. Bu!
Är schlagern död nu? Men NEJ. Nej. Anna Book och Charlotte Perrelli har redan toppat iTunes under den här schlagersäsongen med varsin brakschlager, och jag håller fortfarande mitt hopp till Linda Bengtzing nästa vecka. Om nåt kan ge Schlagerelden en flamma av liv är det Bengtzing-bensin.
Och tänk på att Magnus Carlsson trots allt gick till final före Samir & Viktor bara för ett år sedan. Vår älskade genre är inte död.
Vi har varit genom större kriser förut.

Programmet, som leddes av Gina Dirawi och Henrik Schyffert, kändes fräscht och hade en bra udd. Schyfferts stå-uppa om Melodifestivalen och skriverierna om Sveriges största tv-program var både skön och ärlig, och bröt av snyggt från tidigare veckors shownummer.

Nästa vecka väntar bland annat Molly Sandén, Linda Bengtzing, Frans och Dolly Style. Och Sarah Dawn Finer som programledare.

Gå nu ut i natten som stjärnor. Oavsett om ni har kommit ut eller inte.