Den ryska hbt-rörelsen trappar upp striden med de ryska myndigheterna nu på lördag. Den planerade Pride-paraden som skulle hållas som ett av evenemangen under GayRussias Pride-vecka fick i veckan slutgiltigt avslag av de lokala myndigheterna i Moskva.
Vid en presskonferens under fredagen meddelade dock arrangörerna, med understöd av den brittiske hbt-aktivisten Peter Tatchell att man kommer demonstrera på lördag, trots förbudet. Och till skillnad från förra året då man lyckades lura myndigheterna så berättar man nu i förväg var manifestationen hålls.
– Vi har beslutat att inte leka katt och råtta med polisen och uppmanar endast de som förstår konsekvenserna av att delta i dessa aktioner att komma, sa Nikolaj Alekseev från arrangörerna vid dagens presskonferens.
Samling sker vid den okände soldatens grav vid klockan ett och sedan hoppas man kunna samlas utanför Moskvas stadshus en halvtimme senare.
Arrangörerna säger att man kommer sprida blommor vid grindarna till Alexanderparken, där den okände soldatens grav finns, om myndigheterna väljer att stänga dem. Därmed vill man symbolisera sitt stöd för kampen mot homofobisk fascism ”som med myndigheternas stöd nu sprids med full kraft i Ryssland”.

gayrussia.eu