Under lördagens Prideparad utsattes försvarsmaktens sektion för en kupp. Aktivister från organisationen Ofog hade tagit sig in bland militärerna med pratbubblor med texter såsom ”mitt jobb dödar” och ”här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter medan mitt jobb går ut på att kränka andras mänskliga rättigheter”.

Enligt Ofog ska detta ha varit för att visa vad ”militarismens verklighet egentligen innebär”. Aktionen fotograferades och bilderna spreds på internet.

Händelsen har nu polisanmälts, då flera av de deltagande militärerna känt sig kränkta på ett personligt plan:

– De är jätteledsna och vi ska anmäla det här till polisen. Samtliga som gick där jobbar för mänskliga rättigheter, de gick i paraden på sin fritid. Ofog har gjort en manifestation mot den skara som verkligen kämpar för mänskliga rättigheter, säger Micael ”Totte” Ekdahl, ordförande i HoF – Homo- bi- och transpersoner i försvaret till SvD.

Tidigare under veckan hade Ofog även demonstrerat utanför Försvarsmaktens tält i Pride park i Kungsträdgården. Ofogs oanmälda deltagande i paraden kommenterar Prides styrelse såhär:

– Stockholm Prides parad är en öppen manifestation för mänskliga rättigheter, det handlar om yttrandefrihet. Jag beklagar att en del har använt den öppenheten för att gå på andra deltagare. Jag har kontaktat Hof och uttryckt att jag tycker det är tråkigt att en del har känt sig sårade, säger Pär Wiktorsson, ordförande i Stockholm Pride till SvD.

2008 tilläts försvarsmaktens anställda att för första gången paradera i uniform och många slöt upp. Årets sektion bestod av en handfull deltagare. Frågan är hur det ser ut nästa år.

– Jag har talat med flera ledsna och förbannade medlemmar som har sagt, aldrig mer att jag gör om det där, säger Micael ”Totte” Ekdahl till SvD.

Totalt gick ca 45 000 i paraden, enligt siffror från Stockholmspolisen.