Och vi möter, igen och igen, den där lite sneda blicken, det höjda ögonbrynet eller anar en viskning två steg bort. På grund av var vi varit, vem vi håller i handen eller hur vi ser ut.
Det är 2014 och hatbrott, diskriminering och smygande är fortfarande en del av vår vardag.
Det är 2014 och vi läser varje dag om vad som händer i Uganda och Ryssland. Människor förföljs och fängslas för vem de är eller vem de älskar, sanktionerat av hbtq-fientlig lagstiftning, i vissa fall med dödsstraff som påföljd.
Det är 2014 och högerextremister har precis ökat sitt stöd i Europaparlamentet. Vår vardag påverkas nu av personer som inte tycker att vi bör leva våra liv på samma villkor som alla andra. Ett av våra demokratiskt valda parlament vill göra hbtq-personer till ”de andra”, vill placera oss utanför gemenskapen.

Det är 2014 och de säger att vi får leva som vi vill, älska vilka vi vill, så länge vi inte stör eller visar upp oss. Så länge vi inte skaffar barn, gifter oss eller försöker ”övertyga” deras barn om att bli hbtq-personer. Som om min identitet eller sexualitet vore ett livsstilsval. Som om mina mänskliga rättigheter vore valbara, justerbara, anpassningsbara. Som om dina vore det.

Det är 2014 och vi vet hur svårt det kan vara att komma ut i en liten by på landet i Sverige, eller hur tufft det är att möta familjens oro för dig när du inte ser ut som alla andra, eller blir ihop med en person av samma kön. För det blir svårare att skaffa barn, klä dig på morgonen och kyssas på bussen på väg till jobbet om du bryter mot normen. Därför är våra familjer oroliga. Därför är vi oroliga. På grund av det hat, de fördomar och de normer som begränsar oss.
Igår lanserades den officiella kampanjen för Stockholm Pride 2014. Reaktionerna blev starka och omedelbara. Vi var övertygade om att budskapet skulle uppfattas som provokativt och väcka debatt. Vi var redo att ta den risken. För att debatten behövs! För att de samtal som just nu förs behövs. Hbtq-personers vardag måste upp på agendan.

I sommar festar vi tillsammans! För att stärkas tillsammans och utvidga samhällets ramar. Under en sommarvecka festar vi mot kränkandet av mänskliga rättigheter, både i Sverige och i resten av världen.

Festen är vårt sätt att manifestera och höja våra röster. Vi är många som förenas och i gemenskapen finner vi styrkan att fortsätta kämpa. Vi möter förtryck med glädje. Vi förändrar världen genom att ta plats.

Stockholm Pride är en mötesplats där allvar och underhållning går hand i hand. Genom festen gör vi vårt samhälle bättre. Och vi gör det tillsammans.
Det är 2014 och så länge det finns hat finns det tyvärr fortfarande anledningar att festa.
#jagfestarmot