Med mer än 200 programpunkter har Stockholm Pride i år återgått till att starta evenemangen i Pride House redan på måndagen.
– Vi har spännande programpunkter från måndag till fredag med en blandning av politik, musik, debatt, film, seminarier och massor av aktiviteter för ungdomar på Pride Ung, sammanfattar Sandra Ehne, ordförande i föreningen Stockholm Pride.
Stor medial uppmärksamhet lär sista dagens Partiledardebatt få med tanke på höstens val. Vid 2010 års Pride House-debatt kom alla partiledare förutom Göran Hägglund.
I år är alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna inbjudna, liksom Piratpartiet och Feministiskt Initiativ inbjudna.
– Vi kommer bland annat att prata om asylpolitik och asylsökande hbtq-personers
rättigheter, diverse familjepolitiska frågor och en del om transpersoners rättigheter, säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund i senaste numret av QX om debatten och förklarar där även varför man inte bjuder in Jimmie Åkesson:
– Vi vill inte ge utrymme till och därmed normalisera SD:s politik. Vi är inte public service-media och har ingen plikt att erbjuda utrymme till alla partier.
Årets chef för Pride House är Matz Karlsson, som berättar att även debatt och kulturcentret vid Sergels Torg har temat ”vardag”.
– Vi har då försökt att få en mix av programpunkter med ett inslag av temat på ett eller annat sätt. Sedan är det så att vi har nästan 200 programpunkter i år så vi måste också försöka variera så att House-programmet är attraktivt och välkomponerat, och det tycker jag att vi har lyckats med. Dessutom är ju val så många politiska partier utökar sitt deltagande.
Karlsson berättar att man förutom att återgå til att öppna Pride House på måndagen även utökat kvällsaktiviteterna jämfört med förra året.
Har ni gjort några större förändringar i år jämfört med tidigare år?
– Bara en sådan grej att flatikonen JD Samson dyker upp och dj.ar en
kväll. Ola Salos opera Kult, som framfördes tidigare i år i Berwaldhallen, kommer att framföras i en kortversion under en kväll. Vi har också plockat in mer teater under dagarna, bland annat kommer ”No tears for que- ers” att spelas. Vi har försökt att sätta ihop ett program som innehåller diskussion,
politik, teater och musik.
Förhoppningen i år är att man skall få fler än tidigare års ca 10 000 besök till Pride House under de fem dagarna.
När programmet nu presenteras kan man även notera att Queering Sapmí-projektet kommer ta stor plats och att på öppningsdagen även Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson deltar på måndagen i ett seminarium med transorganisationen FPES.
Under måndagen kan man även tillsammans med journalisten Anna-Maria Sörberg möta en av RFSLs mångåriga hjältar, Stig-Åke Petersson som sedan 70-talet arbetat med att stötta flyktingar.
Programmet fortsätter sedan från lunchtid varje dag och stänger vid halv elva på kvällarna.
Programmet finns digitalt på Stockholm Prides hemsida och är nu även inlagt i QX GayMap, där även de programpunkter som kan njutas av de som inte förstår svenska lagts in i GayMaps fem övriga språkversioner.


Mer om festivalen hittar du i QX juli-nummer 2014