Berätta, vad är egentligen Pride Ung?
– Pride Ung är ett häng och sammanhang under Stockholm Pride som riktar sig till unga hbtq-personer. Vi erbjuder en gratis och alkoholfri del av Pride Park och Pride House där både inbjudna gäster och hbtq-ungdomar själva arrangerar samtal och workshops om frågor de brinner för.

Varför är det viktigt med ett eget forum för unga hbtq-personer?
– Därför att de flesta arrangemang under Stockholm Pride inte har utformats med ungdomar som målgrupp. Pride Ung ger också större möjlighet att lära känna andra unga hbtq-personer, utan att pressas till att dricka alkohol eller behöva förhålla sig till fulla vuxna.

Pride Ung är gratis. Vad har det inneburit i planeringen?
– För oss är det en självklarhet att sträva efter så stor tillgänglighet som möjligt. Då är en viktig del att det inte ska kosta pengar att besöka oss eller delta i våra aktiviteter. Genom att inte spendera pengar på dyra artister och rekvisita har vi kunnat hålla eventet helt gratis. Pride Ung är i stor utsträckning ett arrangemang av unga, med unga och för unga. Alla som är med gör det för att de tycker att det är viktigt och roligt!

Vad är den största skillnaden mellan årets Pride Ung och tidigare år?
– Den absolut största skillnaden är storleken och att det tidigare inte arrangerats en park enbart för unga. Pride Ung har varit ett helt fantastiskt arrangemang under många år, och vi tycker att det är så himla roligt att få vara med och utveckla detta. En egen ungdomspark är något många önskat sig och jobbat för länge!

Ser ni några risker med att skapa separata forum utifrån ålder på en Pridefestival och hur hanterar ni i så fall det?
– Detta är inte framför allt ett separatistiskt arrangemang, utan ett arrangemang för en viss målgrupp – hbtq-ungdomar. Vi har och har hela tiden haft ett genomgående säkerhets- och trygghetstänk, i planerandet av våra områden och våra aktiviteter.

13-29 år är ett brett åldersspann. Hur har ni arbetat för att vara inkluderande gentemot hela målgruppen?
– Det är ett stort åldersspann. Målgruppen vi arbetar med är dock hbtq-ungdomar. Personer är olika i olika åldrar, och åldern på dem som upplever sig som ungdomar varierar. Vissa aktiviteter passar dock bättre för aningen yngre personer och vissa för aningen äldre.

Vilken aktivitet vill du främst tipsa om under årets Pride Ung?
– Hela fredagen har vi paradpysslande och banderollverkstad i Pride Ung Park! Flera ungdomsorganisationer är med för att inspirera, pyssla och skapa med oss. Utöver RFSL Ungdom deltar exempelvis Egalia, Iris, Mer än Queer och Nätverket för normkritiska skolgrupper.

Var kan en hitta mer information om program och öppettider?
– Pride Ungs program finns dels inbakat i Stockholm Prides program på Stockholm Prides webbsida, och på vår helt egna webbsida (extra snygg i en smartphone!): prideung.se

Pride Ung House
Öppet mån–fre 12–18. Pride Ung ligger i Pride House (Kulturhuset/Stadsteaterns lokaler) i Unga Klaras foajé. T-bana T-centralen.
Tillgänglighet: http://stockholmpride.org/Pride-House/Tillganglighet/

Pride Ung Park
Öppet: ons 17–22, tors 14–22, fre 14–23 och lör 15–23. Hela onsdagkvällen är det invigningskalas, och på lördagen har vi efter paraden-häng.
Pride Ung Park ligger precis bredvid stora parken, på Östermalms IP, T-bana Stadion.
Tillgänglighet: http://stockholmpride.org/Pride-Park/Tillganglighet/

Matilda Lindgren