Årets Pride har inletts och regnbågsstämningen lägger sig över Stockholm. Mellan fester och uppträdanden finns självklart utrymme för mys i filmsoffan. MovieZine
moviezine tipsar om åtta nya HBTQ-titlar för dig som tröttnat på Brokeback Mountain och Fucking Åmål.

Cloudburst

Läs mer om Cloudburst
Veteranerna och Oscarsvinnarna Olympia Dukakis (”Mångalen”) och Brenda Fricker (”Min vänstra fot”) är strålande som ett lesbiskt pensionärspar som rymmer från äldreboendet för att gifta sig i Kanada och plockar upp en liftare på vägen. Trivsam liten road movie på ovanligt tema.

Out in the Dark

Läs mer om Out in the Dark
Stark amerikansk-israeliskt drama om den förbjudna, omöjliga kärlekshistorien mellan två män på olika sidor om mellanöstern, palestinska studenten Nimer och israeliska advokaten Roy. En film som vågar vara mer än en simpel ”gayfilm” och behandlar det känsliga ämnet med tung realism och utan pekpinnar eller skam.
Obs! Visas på Pride House onsdag kl. 20.

GBF

G.B.F.

Läs mer om GBF
När tonårige Tanner kommer ut som bög i sin high school börjar skolans tre populäraste tjejerna slåss om att vinna honom som den hetaste accessoaren – The Gay Best Friend. ”Mean Girls”-liknande komedi med både charm, humor och gayikoner som Megan Mullally (”Will & Grace”) och Natasha Lyonne (”Orange is the New Black”) i biroller.

Laurence Anyways

Läs mer om Laurence Anyways
Unga, franska filmgeniet Xavier Dolans tredje film bakom kameran är ännu ett laddat bidrag till queerkulturen. Titelkaraktären är en framgångsrik litteraturprofessor med stigande karriär och lycklig flickvän. När det framkommer att Laurence vill bli kvinna förändras både hans och flickvännens liv till det yttersta.

How to Survive a Plague

Läs mer om How To Survive a Plague
I skuggan av ”Torka aldrig tårar utan handskar” kom denna gripande dokumentär som skildrar de eldsjälar som kämpade för homosexuella mäns rättigheter när AIDS-epidemin bröt ut på 1980-talet. När folk inom makten dömde ut de drabbade som att de förtjänade sjukdomen så inledde militanta aktivister en kamp som kom att lämna större avtryck än man väntat.

ZMD: Zombies of Mass Destruction

Läs mer om ZMD: Zombies of Mass Destruction
Den här unika skräckkomedin följer en zombieepidemi på en liten ö där ett bögpars planer att komma ut för den enes mamma får brutala förhinder. En charmig zombierulle som även har feministiska och antirasistiska budskap.

GBF

Blå är den varmaste färgen

Läs mer om Blå är den varmaste färgen
Hyllat, prisbelönat (Golden Globe-nominerad för Bästa utländska film) romantiskt drama från Frankrike om en kvinnas utforskning av sin sexualitet och hennes relation med en blåhårig, frigjord kvinna. Omtalad för långa, grafiska sexscener men erbjuder en klart djupare, tänkvärd kärlekshistoria.

Paraden

Läs med om Paraden
En lika rolig som tragisk dramakomedi om några gayaktivister som anlitar en homofobisk gangster och hans likar som livvakter inför Serbiens första Pride-parad. En härlig lek med stereotyper, såväl homo- som heterosexuella, drar undan mattan för publik med en skrämmande avslutning som tyvärr perfekt speglar verkligheten.
Andreas Samuelson