Pride är snart lika traditionellt som julfirandet och Kalle Anka. Men det är inte bara parader, genusdebatter, för dyra megafester och dildokubb som är återkommande. Nej, runt om i Stockholm så ordnas det privata kalas under Prideveckan, och många har funnits så länge som tio år. Men Äppelviken Dans är ännu bara inne på sitt andra år.

Är det något som är känns väldigt hetro så är det väl dansband och dansbandskvällar, men nära Alvik är det näst intill Äppelviken Pride. När vi närmar oss den privata villan så ekar Black Jacks dänga Inget stoppar oss nu mellan husväggarna och det luktar sommar. Den ljumma kvällen bjuder på närmare 26 grader. När vi kommer in i huset möts vi av Kim Nilsson, en av arrangörerna, som är i full färd med att duka upp varmkorv, mos och tillbehör. Kim berättar:

– Idén kom en vinterkväll när vi råkade ha radion på och höra I afton dans. Då tänkte vi att det borde vi också ha, man dansar pardans alldeles för sällan numera, oavsett läggning. Tanken var att vi ska ge folk möjlighet att uppleva den traditionella dansbanan, musik, korv med mos, kaffe med hembakade kakor men framförallt dans.

Vilka sorters dans bjuder ni på?
– Såväl bugg som foxtrot och lite hambo. Alla ska känna sig välkommen oavsett erfarenhet eller sexuell läggning. Bara man gillar att dansa och umgås.

Framåt småtimmarna så fortsätter traditionerna med klassisk vickning. Janson åker fram och bordet där det serveras har aldrig stått tomt. Efter korven kom hembakat fram, och till det serverades kaffe ur engångsmuggar. Pommac finns för de som inte dricker kaffe och i baren är den kalla ölen slut. Dansbanan har inte heller varit tom utan klassiska hits har varvats med mindre kända stycken och hambo har tränats till Horgalåten. Alla har inte dansat utan en del fokuserar mera på att kolla hur andra gör eller bara sitta ner och prata med bekanta man inte mött sedan förra årets dans.

Att man träffas lördagen innan Pride är just för att det är en bra uppladdning inför veckans pridefirande och ett bra sätt att samla alla innan alla andra fester och aktiviteter börjar.
-Vi har redan börjat planera nästa års fest. Men då får vi köpa nytt dansgolv, det vi har nu börjar bli lite slitet, avslutar Kim.