”Anmälningarna bara rasar in”, står det på Sápmi Pride Facebooksida och när QX ringer upp en av arrangörerna, Tove Fahlgren går det inte att missa den entusiasm som bubblar bland queera samer.
– Det har bara varit positiva reaktioner, säger hon och anger en nazistsida som enda undantag. Det har varit en massa delningar och pep och det märks att jättemånga ser fram mot detta.
Från hela Sápmi, förutom de ryska delarna, kommer det deltagare till Kiruna, eller Giron som staden heter på nordsamiska. Situationen i Ryssland, såväl för den hårt trängda samiska minoriteten som för hbt och queera personer gör att arrangörerna inte lyckats få upp kontakter till detta första år.
Men Tove Fahlgren säger till QX, under sin 10 timmar långa bilfärd upp till Kiruna, att man fått stort stöd i Kiruna, den stad som med Sametingets placering blivit en inofficiellt huvudstad för de svenska delarna av Sápmi.
Ett Kiruna som under 2014 dessutom redan satts på regnbågskartan med Kiruna IFs lagtröjor och mångfaldssatsningar och RFSL som bildats i staden.
– Och så har Fi kommit in i kommunen, säger Tove Fahlgren som ytterligare det hon ser som ett tecken i tiden.
– Vad ser du själv fram emot med Pridefestivalen?
– Man skall inte missa några av programpunkterna, säger hon. Men det är verkligen jätteroligt att vi köpt in föreställningen Annorlunda med Giron Sámi Teahter och att Jenni Laiti presenterar Gallok Protest Art.
Lördagsfesten som blir till en queer version av de stora samedans-tillställningarna i samband med Jokkmokks marknad, nämner Fahlgren såklart också.
– Och paraden hoppas jag blir episk, säger hon. Jag har ju gått med regnbågsflagga och ibland kolt i många parader, men nu är detta våran parad! Och inför paraden när vi samlas. Det ser jag verkligen fram emot.
Tove Fahlgren lyfter såklart konserten med Sofia Jannok. Det blir sånger och jojk från hennes repertoar som till stora delar framförs på nordsamiska.
Och så avslutas Pridefestivalen på söndag med den första samiska Regnbågsmässan någonsin. Mässan leds av prästen Birgitta Simma och den hålls på de tre samiska språken liksom på svenska.
Att festivalen hålls på dessa fyra språk, liksom att många deltagare dessutom är norsk respektive finskspråkiga behöver inte leda tyill att allt till slut blir på engelska, tror Fahlgren.
– De som leder workshops talar på det språk de är bekväma med, berättar Fahlgren. Vi har tolkutrustning och så får vi helt enkelt hjälpas åt att översätta åt varandra. Det bygger på volontärsarbete och egna initiativ och folk burkar verkligen vara hjälpsamma.
Ett bestående resultat av Sápmi Pride blir bildandet av en queer-samisk förening och självklart hoppas arrangörerna på att festivalen kommer tillbaks år efter år. Till Sápmi Pride kommer även representanter från de övriga nationella minoriteterna* via föreningen Ung Minoritet och vem vet, kanske utvecklas samarbetet framöver med andar ursprungsbefolkningars Pride-firanden.
– Jag vet inte om det finns sådana kontakter men det kan ju bli något för den nya föreningen att söka upp, säger Fahlgren.
Torsdag klockan 17.00 öppnas portarna till Folket hus i Kiruna där festivalen har sitt centrum och såklart är alla välkomna, vare sig man är same och queer eller något däromkring.


* De nationella minoriteterna är förutom samer även romer, judar, tornedalingar och Sverigefinländare.